Sjumannaschema tillbaka i speedway: "Bättre produkt"

Pandemin ebbar ut och nu går svensk speedway över till reglerna som var före pandemin, 2019. Det betyder åter sjumannaschema i Bauhausligan.

Bauhausligan i speedway går i stort tillbaka till reglerna före pandemin, de som var 2019. Det betyder att det återigen blir sjumannaschema.

Bauhausligan i speedway går i stort tillbaka till reglerna före pandemin, de som var 2019. Det betyder att det återigen blir sjumannaschema.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2021-10-08 13:17

Nu står det klart vilka regler som kommer att gälla 2022, nästa säsong som ska innehålla samma nio lag som i år. 

Reglerna innebär att reserverna får tre fasta heat och det blir två nomineringsheat som avslutning. Golvsnittet för laget är 8,0 och taksnittet 11,0. Sämre eller bättre än så på papperet får ett lag inte ställa upp.

Det måste fortsatt vara två svenskar varje match i en överenskommelse mellan klubbarna. För att sänka ribban för svenska förare i lagen får alla svenskar under 1,0 en snittrabatt till 0,5. Då tar de ingen "plats" i truppen.

De svenska elitklubbarnas samarbetsorganisation Elitspeedway Sverige, ESS, har arbetat med förslag på nästa års regelverk tillsammans med förbundet Svemo. Nu är det alltså klart.

– Det handlar i huvudsak om att balansera de sportsliga och kommersiella intressena på bästa sätt utifrån hur situationen ser ut idag och den verklighet vi har att förhålla oss till. Vi tror att reglerna, kompletterade med vissa överenskommelser inom ESS, är det bästa för svensk speedway just nu och ser fram emot en pandemifri säsong 2022, säger Mikael Holmstrand, ordförande i ESS, i ett pressmeddelande.

Nytt är att toppning får ske från underläge med sex poäng i stället för åtta, samt att så kallade riders replacement får ske för lagets fyra högst snittade förare utan några som helst restriktioner. 

Karta: Dunteberget Motorstadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!