Slutspelet närmar sig – här är förutsättningarna för Dackarna

Grundserien börjar närma sig sitt slut. Om bara några veckor vankas det SM-slutspel i Speedway. Frågan är om Dackarna kommer ta sig dit? Chanserna ser i alla fall väldigt goda ut för Målilla-laget. Men för att räta ut alla frågetecken ger vi er förutsättningarna inför de två avslutande omgångarna.

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg (till höger) kan nog redan nu börja planera för slutspelet.

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg (till höger) kan nog redan nu börja planera för slutspelet.

Foto: Jens Lidesjö

Speedway2024-08-02 15:00

Det är fyra lag som är helt klara för slutspel i skrivande stund, av de sex som kommer ta sig dit.

Denna kvartett består dels av guldfavoriterna Lejonen och Västervik, som toppar Bauhausligan med 25 inkörda poäng och bara en förlust vardera på hela säsongen. På plats tre och fyra i tabellen hittar vi Smederna och Indianerna på 15 poäng, vilket också innebär en plats i slutspelet. 

Femteplatsen innehas av Piraterna på tolv poäng, och den sista slutspelsplatsen har Dackarna med sina elva inkörda pinnar.

Rospiggarna lyckades vinna mot Piraterna i onsdags och har därför sju poäng på sin sjundeplats, och i botten hittar vi Vargarna med sex poäng. 

Därmed är det Piraterna, Dackarna, Rospiggarna och Vargarna som gör upp om de två sista slutspelsplatserna. Och som ni kan förstå är det stor favör för de två förstnämnda. Nedan går vi igenom vad som väntar för lagen, och hur många poäng de kan tänkas landa in på.

undefined
Piraterna är så gott som klara för SM-slutspelet.

Piraterna

Kommande motståndare: Smederna (borta), Dackarna (hemma)

När Piraterna mötte Smederna i våras blev det en seger med 50–40 på hemmabanan i Motala. Formen är sådär, med varannan vinst och varannan förlust den senaste tiden. Smederna har i sin tur haft ett tufft schema på sistone, och förlorat tre av sina fyra senaste. Det bör dock tilläggas att dessa nederlag kom mot topplagen Västervik och Lejonen samt att hungrigt Dackarna.

Men känslan är att Smederna ändå vill satsa för att ta den där segern och roffa åt sig tredjeplatsen. Därför gissar undertecknad att det blir en förlust för Piraterna, som ändå löser extrapoängen i en jämn match mot Smederna. Och därmed bör Motala-lagets slutspelsplats vara så gott som klar inför mötet med Dackarna. 

Dackarna

Kommande motståndare: Indianerna (hemma), Piraterna (borta)

Dackarna har steppat upp på sistone och har ett antal obesegrade matcher i rad. Det har gjort att det nu faktiskt ser rätt bra ut inför slutomgångarna. Indianerna har dock ett övertag efter 50–40-vinsten i Kumla i mitten av maj. Indianerna kommer från två raka förluster mot Västervik och Lejonen, dessförinnan hade de fyra vinster på fem försök.

När jag kollar in i spåkulan ser jag en vinst till Dackarna i det mötet. Däremot är jag inte lika övertygad om att det blir en extrapoäng för Målilla-gänget. Det skulle innebära att Dackarna skulle åka till Motala med 13 poäng i bagaget, och en i princip säkrad slutspelsplats, med tanke på att Dackarna besegrade Piraterna med 55–35 i deras första möte. Så i den sista fajten kommer med största sannolikhet en poäng till in på kontot, minst.

undefined
Vi gissar att Rospiggarna inte kommer ta hem några fler poäng den här säsongen.

Rospiggarna

Kommande motståndare: Västervik (hemma), Lejonen (borta)

Rospiggarna hade chansen att verkligen ge sig själva goda förutsättningar inför avslutningen den gångna veckan. Faktum är att Hallstavik-laget körde under måndagen, tisdagen och onsdagen. Som ni säkert vet blev det förlust i tisdags mot Dackarna, vilket då var lagets femte raka nederlag, men laget fick åtminstone med sig en extrapoäng. De avslutade däremot sen race-veckan med att besegra Piraterna med 48–42 och få stopp på förlustsviten.

Dessvärre för deras del tror vi inte att det kommer bli några mer poäng den här säsongen. Varför? Jo, för i de två sista omgångarna väntar Västervik och Lejonen, som sannerligen är sugna på att sluta etta i tabellen inför slutspelet. 

Så nej, tyvärr Rospiggarna. Tack för visat intresse. Något slutspel kommer det inte bli!

undefined
Vargarna har en tuff avslutning på säsongen.

Vargarna

Kommande motståndare: Lejonen (hemma), Västervik (borta)

Som ni förstår ser det inte så lovande ut för jumbon heller inför avslutningen. Även de ska tampas med seriens två i särklass bästa lag. I våras blev det bland annat storstryk mot Lejonen med 68–22, så även om ett mindre mirakel skulle ske och segern inkasseras kommer extrapoängen inte vara aktuell överhuvudtaget.

Då skulle det krävas en vinst och extrapoäng i sista omgången mot Västervik samtidigt som Dackarna går helt poänglösa i sluttampen. Det ser vi som ytterst osannolikt.

Så samma till er, Vargarna från Norrköping. Vi tackar för visat intresse, så syns vi förhoppningsvis nästa år. 

Vi tippar att nedre delen av tabellen kommer sluta enligt följande:

5. Dackarna, 14 poäng 

6. Piraterna, 13 poäng

- - - - 

7. Rospiggarna, 7 poäng

8. Vargarna, 6 poäng

På vår sajt kan ni se tabellen i sin helhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!