Aspgrens kamp mot klockan – tar hjälp av laser

Nästa vecka kör Smederna SM-final mot Dackarna. Nu tar skadade stjärnan Pontus Aspgren hjälp av laser för att kunna vara med i sin femte guldkamp på lika många år. "Jag har svårt att greppa", säger Pontus under fredagen.

Smedstjärnan Pontus Aspgren gör allt för att kunna vara med i SM-finalen mot Dackarna.

Smedstjärnan Pontus Aspgren gör allt för att kunna vara med i SM-finalen mot Dackarna.

Foto: Johan Petersson

Speedway2021-10-01 19:00

När Smederna tog sig vidare till finalen i onsdags tvingades stjärnan Pontus Aspgren, nervös och med en skadad hand, att se avslutningen från sidan. Efter att ha blivit nerkörd av Rospiggarnas Kai Huckenbeck i matchens sjunde heat (Aspgrens tredje) kunde inte Pontus köra mer.

Efter firandet med lagkompisarna åkte han till sjukhuset i Västerås för att kolla upp skadan.  

– Jag var där till tre på natten. Det var ingen fraktur och då kunde man släppa det men jag har fortfarande svårt att greppa. Men svullnaden har gått ner, så det är nog någon mjukdelsskada, säger Aspgren.

För att hinna blir körklar till i första hand tisdagens inledande finalkamp borta mot Dackarna (returen körs i Eskilstuna dagen efter) tar Pontus hjälp av laser. Under fredagseftermiddagen behandlas han i Eskilstuna och sedan får han låna med sig en lasermaskin hem över helgen. Målet är förstås att bli hel till sin femte guldkamp på lika många år. Efter tre raka guld med Smederna, som tog ett sabbatsår 2020, blev det silver med Indianerna ifjol. 

– Riktigt kul att vi är där igen. Vi förare kör för att vinna men lika mycket för klubben och alla fans, utan dem hade det inte funnits elitspeedway. Det blir otroligt tuffa fighter mot Dackarna och på papperet har de ett starkare lag än oss. Men vi ska ta guldet, man vill ju inte få ett silver nu.

Tron på att vinna är enastående i smedlaget, oavsett om det exempelvis är stort underläge verkar ingen ge upp.

– Jerker (lagledare Eriksson) är fantastiskt bra på att mana på. Det passar kanske inte alla förare men för oss som kört i Smederna några år är det perfekt.

Om Pontus blir redo eller inte till finalen återstår att se. Han har tagit beslutet att inte åka till Tjeckien för söndagens klassiska guldhjälmstävling – trots att det är den "roligaste individuella tävlingen som finns" och målet var att ta en pallplats den här gången.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!