Spännande retur väntar – hoppas slippa det tjutande tutljudet då

Har Lejonen redan vunnit SM-guld? Att döma av reaktionerna efteråt, bland fansen med de där skrikande tutorna och ljudet som levde rövare i mina öron, kunde man tro det. Och det är klart, de har väntat ett tag. Men, som ni vet, som alla vet, är fyra poäng ingenting med 15 heat kvar att köra i Gislaved.

Bartosz Zmarzlik visade upp all den klass han besitter borta mot Dackarna. Den flerfaldige världsmästaren körde felfritt i Målilla.

Bartosz Zmarzlik visade upp all den klass han besitter borta mot Dackarna. Den flerfaldige världsmästaren körde felfritt i Målilla.

Foto: Jens Lidesjö

Speedway2024-09-17 22:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var upplagt för speedwayfest. 

SM-final i Målilla – igen. 

Och speedwayfest blev det. Kanske inte en superduperfest, men kul var det. Bra racing sista tio och en glamorös touch med den nykorade världsmästaren Bartosz Zmarzlik i högform. 

Som han kör, polacken. Som han kan hantera en speedwayhoj. 

Han var i en egen klass i Målilla och verkar trivas alldeles utmärkt här i norra delarna av Småland. 

I par med vad vi ändå måste kalla kvällens överraskning, den förre Dackeprofilen Oliver Berntzon, låg de i mångt och mycket bakom att favorittippade Lejonen går till halvtidsvila med fyra poängs övervikt. 

Det var just de här två som fixade en femetta och fyra poängs övervikt i SM-finalens allra första heat. Då kan ni lista ut att resterande match slutade oavgjort eftersom slutresultatet blev 43–47. 

Ledsna miner i Dackelägret kan man kanske tro. 

Men nä. När jag pratade med lagledare Teurnberg kort efteråt var han på bra humör. 

"Det var grym speedway, med grymma förare. Det här är långt ifrån över", sa han bland annat. 

Rätt. 

Men, det såg ganska mörkt ut inledningsvis. Dackarna fick inte till det i starterna och i första böj och låg tidigt under med åtta poäng. Då undrade man vartåt det här barkade. Hade ett guldtörstande Lejonen redan avgjort?

Icke. Dackarna hittade inställningarna och farten och kom igång riktigt bra, framför allt anfört av den kritiserade världsstjärnan Daniel Bewley. Britten var tillbaka i gammalt gott slag och visade samma takter som under succéåret 2023. 

Tyngre gick det däremot för årets slutspelskung, Timo Lahti, som varit närmast formidabel de senaste veckorna.

Nu kan vi lägga SM-final 1 till handlingarna. 

Fokus på tvåan nästa vecka. Enligt Teurnberg är chanserna goda att årets utropstecken i Dackarna och kanske också i hela Bauhausligan, Ryan Douglas, är tillbaka då. Han behövs för att en vändning likt den mot Smederna i kvarten ska vara en realitet. 

Som Mikael Teurnberg sa: "Det här är långt ifrån över". Finalen lever i allra högsta grad. Men frågan är hur Dackarna ska få bukt med den "omöjlige" Zmarzlik. Går det överhuvudtaget? För att guldet åter ska hamna i Målillaklubbens ägo är det nog ett måste att de lyckas knäcka den koden. 

Jag ser fram mot en ny härlig racingfest i Gislaved. Men det där tjutande tutljudet hoppas jag slippa då.