Från en maskin till en annan – Kling trivs med livet

Efter säsongen 2021 lade han plötsligt släpskon på hyllan. Vad gör Joel Kling i dag? Jo, 25-åringen kör grävmaskin till vardags – och verkar stortrivas med livet efter speedwaykarriären. "Jag saknar faktiskt inte alls att köra speedway", säger Kling.

Från speedwaycykeln till grävmaskinen. Joel Kling lade släpskön på hyllan efter säsongen 2021 – och trivs med livet efter speedwaykarriären.

Från speedwaycykeln till grävmaskinen. Joel Kling lade släpskön på hyllan efter säsongen 2021 – och trivs med livet efter speedwaykarriären.

Foto: Arkiv

Speedway2023-02-18 12:00

Joel Kling är nyss hemkommen från en semester i Thailand när Sporten når honom. Batterierna har laddats – men inte för att dra igång speedwaysäsongen. Nej, den karriären avslutade han redan under hösten 2021.

– Det är jäkligt skönt, måste jag säga, säger Kling och syftar på att inte behöva tänka på speedway, med allt vad det innebär.

Han fortsätter:

– Jag kom in i Svensson-livet fort och trivs väldigt bra med det nu.

Vårt samtal kommer knappast att handla om varför han i oktober 2021 tog beslutet att lägga släpskon på hyllan. Det handlar snarare om vad vardagen bestått av efter det beslutet.

– Jag bor utanför Virserum med sambon, ute på landet. Om dagarna kör jag grävmaskin och sysslar med det, helt enkelt. Jag började jobba lite med det redan när pandemin kom och vi inte hade möjlighet att köra speedway utanför Sverige. Då var jag tvungen att ha något annat att göra om dagarna också, berättar Joel Kling.

Uppenbarligen var det något som passade honom. Från en maskin till en annan. 

– Det brukar vara väldigt mycket jobb på somrarna och sedan lite lugnare på vintrarna. På så sätt påminner det lite om att vara speedwayförare. 

Det mesta är ändå annorlunda.

– När jag var aktiv så spenderade jag otroligt många timmar i garaget och i bilen, för att vara förberedd och komma iväg till alla tävlingar. Nu är det skönt att slippa lägga den tiden och istället kunna göra lite vad man vill.

Saknar du att köra speedway?

– Det var jag lite nervös för när jag väl bestämde mig för att lägga av... Att jag skulle sakna det. Men jag saknar det faktiskt inte alls. Det enda man kan sakna är kompisarna. Från att jag var tolv år så har allt fokus legat på speedway och resten hamnade lite åt sidan. De flesta vännerna man har är aktiva inom speedway och det är klart att man umgicks mycket med speedwayfolk förut. Hittills känns det däremot som att jag tog helt rätt beslut.

Vad gör du på fritiden?

– Allt möjligt. På somrarna gillar jag att vara ute på sjön och trivs med det. Jag är lite sugen på att kanske köpa mig en cross och åka lite, bara för att få den här kicken. Den har varit svår att ersätta. Jag slutade liksom inte för att det var tråkigt, utan det var mer för allt annat runt omkring. Att hålla i ett styre är fortfarande det bästa jag vet.

undefined
Joel Kling har flera SM-silver på meritlistan, de flesta med Dackarna. 2021 tog han däremot silver med Smederna, efter en finalförlust mot just Dackarna.

Många som varit aktiva inom en viss idrott brukar oftast ha ett stort intresse för den även efter att karriären avslutats. Så har det inte riktigt varit för Kling.

– Nej, det kan jag inte påstå. Jag kollade några GP:n förra säsongen. Sen var jag ute och kollade på matcher i Målilla tre gånger, samt i Gislaved en gång. Det är rätt skönt att kunna välja sina matcher, till exempel när det är vänner på besök. Jag har annars inget jättesug för speedway på så sätt, förklarar han.

Bara för någon månad sen gjorde han sig dessutom av med alla sina speedwaygrejer.

– Ja, jag sålde av allt. Det enda som jag har kvar är min personliga utrustning.

Vem köpte din cykel?

– Det är hemligt, haha.

Med tanke på det, så talar det mesta för att Joel Kling inte kommer göra någon oväntad comeback på speedwaybanan.

– I nuläget känns det långt bort. Jag trivs väldigt bra med att jobba halv sju till fyra och sen komma hem och göra vad man vill.

Virserumssonen representerade Dackarna, Västervik, Lejonen och Smederna under sin karriär.
Virserumssonen representerade Dackarna, Västervik, Lejonen och Smederna under sin karriär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!