Speedwayklubbarna begär höga belopp från staten

Elitföreningarna i speedway blöder när verksamheten står still. Nu finns uppgifter om att varje klubb ansökt om miljonbelopp i stöd från staten.

Tomas Karlsson, till höger, är ordförande i elitklubben Dackarna.

Tomas Karlsson, till höger, är ordförande i elitklubben Dackarna.

Foto: Arkivbild

Speedway2020-06-11 20:00

– Jag kan inte gå in på vilka belopp det handlar om för de enskilda klubbarna, säger Tony Olsson, grenchef vid förbundet Svemo. Jag har bara varit med och samlat in alla uppgifter från klubbarna och sen lämnat dem vidare till vår ekonomiansvarige. 
De uppgifter vi fått till oss säger att det handlar om cirka 1,2 miljoner per klubb i elitserien?
– Jag kan inte bekräfta eller dementera det alls för jag har inte de exakta siffrorna. 
Men i speedway ersätts alla förare efter prestation, antingen per match eller hur många poäng de tar. Då borde rimligen klubbarna inte ha några kostnader när det inte körts några matcher?
– Föreningarna har både fasta och löpande kostnader och de fasta kommer man inte ifrån, även om verksamheten står still. Men jag kan som sagt inte gå in på vilka belopp det är. Alla föreningar har fått fylla i en given mall, de siffror de har lämnat in till oss som vi sen skickat vidare till Riksidrottsförbundet har absolut inte bara varit tagna ur luften. 

Dackarnas ordförande, Tomas Karlsson, bekräftar att hans klubb sökt stöd.
– Det har vi gjort, via Svemo som då skickat iväg det. Det här stödet är pengar från Riksidrottsförbundet i det stödpaketet de fått från staten, säger Karlsson.
Hur mycket pengar rör det sig om för er del?
– Jag har inte en susning men jag hoppas att vi får något. Vi har bara skrivit upp vad vi har tappat under året. Av det jag lärt mig tidigare så ska man nog inte tro att man får någon större summa. Det handlar om 500 miljoner som ska fördelas till alla idrottsföreningar i Sverige så det kan ju bli en droppe i havet för oss. Man får vara glad för varenda krona man får men det hade känts tråkigt om vi inte får någonting.
 

Precis som tidigare nämnt gör uppgifter gällande att det ska röra sig om ungefär 1,2 miljoner kronor per klubb i elitserien. Tomas Karlsson säger att han inte vet hur mycket pengar det handlar om men att han hoppas på att Dackarna tilldelas någonting i alla fall.
– Jag skulle bli överlycklig om vi fick så mycket, då blir det fest. Jag hade blivit överlycklig för 100 000 kronor också. 500 miljoner låter mycket men det ska fördelas till många. Jag hoppas bara att det blir ett solidariskt beslut och att det planeras så att alla klubbar får ta del av det. Å andra sidan är vi en elitklubb så man kanske går på det, men jag vet inte.

Tony Olsson, grenchef vid förbundet Svemo hoppas att speedwaysäsongen ska komma igång i augusti.
Tony Olsson, grenchef vid förbundet Svemo hoppas att speedwaysäsongen ska komma igång i augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!