Speedwaymästarna: "Det skulle inte kännas rätt"

SM-guld 2017, 2018 och 2019. Men 2020 blir det inga speedwaymatcher i Eskilstuna. Smederna har tackat nej till det nya upplägget.

Med lagledaren Jerker Eriksson i spetsen har Smederna från Eskilstuna tagit tre raka SM-guld.

Med lagledaren Jerker Eriksson i spetsen har Smederna från Eskilstuna tagit tre raka SM-guld.

Foto: Maxim Thoré/BILDBYRÅN

Speedway2020-06-29 18:15

– Vi kan inte ställa upp om vi inte får ha någon publik på matcherna. Publiken är ungefär 50 procent av alla intäkter och det är svårt att få ihop det utan dem pengarna. Skulle vi köra utan att ha en budget skulle vi behöva ställa upp med ett allsvenskt lag. Det tycker vi inte känns rätt mot sponsorer som är med och bidrar, säger klubbens ordförande Tobias Spångberg till Eskilstuna-Kuriren.

Den senaste tiden har styrelsen haft flera möten. Under måndagen blev det officiellt att de regerande mästarna avstår årets säsong. 

– Väldigt stor majoritet av sponsorerna tycker det här är rätt. Vi har fått väldigt mycket sponsorpengar inbetalt redan och beskedet har varit att de pengar som vi har fått kommer att finnas kvar i klubben. Det som företagen har betalat för i år kommer de att få nästa år istället, säger Spångberg.

Elitserien, som inför 2020 har bytt namn till Bauhaus-ligan, kommer att köras med åtta lag och Smederna är det enda laget som hoppar över årets säsong.

– De är regerande mästare och det är klart att det hade sett bättre ut om alla lag hade kunnat komma till start. Inget lag vill sätta sin ekonomi i gungning och de här åtta lagen som kommer till start har bedömt att de har kapacitet för att köra. Men det innebär att man måste acceptera att ligan kommer se annorlunda ut – för vi kommer inte ha de största stjärnorna i Sverige, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande i ESS.

Både 2018 och 2019 vann Smederna SM-guld efter att ha besegrat Dackarna i finalen. Förra året var det klasskillnad. Då blev det totalt 107–73 i dubbelmötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!