"Speedwaypremiären kommer dröja"

Premiär i maj? Nej, troligtvis inte. Även speedwayen väntas påverkas av coronaviruset. Vi har kollat läget med Dackarnas ordförande Tomas Karlsson och föraren Oliver Berntzon.

Stora delar av fjolårstruppen är kvar i Dackarna. Frågan är när säsongen kan starta?

Stora delar av fjolårstruppen är kvar i Dackarna. Frågan är när säsongen kan starta?

Foto: Karl Edgren

Speedway2020-03-17 18:01

Ishockeysäsongen är inställd. Det blir inga kvalmatcher i innebandy. Fotbolls-EM skjuts upp. OS är i fara.

Ja, listan kan göras lång. Coronaviruset har kopplat ett järngrepp om idrottsvärlden.

Tomas Karlsson i Dackarna räknar med att även elitserien i speedway kommer få ett nytt upplägg den här säsongen.

– Enligt schemat är det premiär i början av maj, men nej... det känns inte troligt. Med tanke på allt som händer i samhället just nu kommer speedwayen också påverkas. Det är jag säker på.

Vad är din teori?

– Om allsvenskan i fotboll skjuter upp sin premiär till juni eller juli är det troligt att speedwayen går samma väg. Vi kan inte köra utan publik. Det är helt otänkbart. Då skulle klubbarna gå under ekonomiskt. Vi har inget lukrativt tv-avtal som räddar oss.

Tomas Karlsson poängterar att det än så länge inte har tagits något beslut om att skjuta upp premiären.

– Vi får ha is i magen och avvakta vad som händer. Alla är tagna på sängen av den här situationen. Det enda vi kan göra är att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Men som sagt: min gissning är att det inte kommer köras några speedwaymatcher i Sverige förrän tidigast i juni. Med tanke på vad experterna säger känns det orimligt att regeringen skulle tillåta evenemang med fler än 500 åskådare före det.

Hur skulle det påverka seriens upplägg om premiären dröjer till juni eller juli?

– Jag vet inte. Vi har nästa ESS-träff om ett par veckor. Då ska elitserieklubbarna snacka ihop sig. I det här läget gäller det att alla ligor samarbetar och försöker hitta en så bra lösning som möjligt. Alla sitter i samma båt.

– Om även Polen och England tvingas skjuta upp säsongen kommer det bli problem. Det gäller att vi har en plan A, B, C, D och E, säger Tomas Karlsson.

Han tillägger:

– Det kommer dyka upp många frågor framöver. Det kanske är läge att bara köra en rak serie och kora en mästare utifrån det? Då skulle vi spara tid, jämfört med att köra ett slutspel också. 

Dacke-stjärnan Oliver Berntzon var en av 19 svenska förare som skulle ha varit med på helgens landslagsläger i Polen.

Det blev inställt i sista stund.

– Efter några träningsdagar i Kroatien var jag på väg till Polen när jag fick höra att lägret var inställt. Då var det bara att söka sig till närmaste flygplats och åka hem till Sverige istället.

På grund av den rådande situationen har alla träningsmatcher i mars ställts in.

Till att börja med.

– Jag hade kontakt med min polska klubb nyss och deras förhoppning är att speedwaybanorna ska öppna igen om ett par veckor, säger Oliver Berntzon.

Stör det här din planering?

– Nja, inte så mycket än. Jag skulle ha kört i Gniezno den kommande helgen och nästa helg. Nu flyttas allt fram. Jag får fortsätta träna på egen hand istället.

Hur är formen?

– Bra, tycker jag. Fysiskt är jag på topp som alltid, där lämnar jag inget åt slumpen. Sedan är det svårt att veta hur formen är ute på banan, eftersom jag knappt har kört något än.

Precis som förra året består den svenska elitserien av nio lag: Dackarna, Västervik, Vetlanda, Lejonen, Piraterna, Indianerna, Masarna, Rospiggarna och Smederna.

Dackarna har haft vittring på SM-guldet flera gånger de senaste åren, men inte nått ända fram. 2019 blev det silver efter en jobbig finalförlust mot Smederna.

Det återstår att se om Målilla-klubben får möjlighet att ta revansch i år.

Coronaviruset ställer till det för Oliver Berntzon och de övriga speedwayförarna.
Coronaviruset ställer till det för Oliver Berntzon och de övriga speedwayförarna.
Dackarna

Truppen 2020: Luke Becker, Oliver Berntzon, Patryk Dudek, Fredrik Jakobsen, Maciej Janowski, Theo Johansson, Joel Kling, Jacob Thorsell, Avon van Dyck, Kevin Wölbert.

Lagledare: Peter Karlsson och Johan Karlsson.

Matcher i maj och juni som kan påverkas: Smederna (B) 5 maj, Västervik (H) 19 maj, Masarna (B) 26 maj, Lejonen (H) 2 juni, Rospiggarna (B) 9 juni, Rospiggarna (H) 11 juni, Piraterna (H) 16 juni, Vetlanda (B) 23 juni, Lejonen (H) 25 juni, Indianerna (H) 30 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!