Stjärnan nära efterlängtat guld: "Jagat det i många år"

Han har jagat det där SM-guldet med Dackarna i flera år. Nu är det nära. Maciej Janowski bidrog på tisdagen starkt till att Dackarna skaffat sig ett försprång på 16 poäng i halvtid av finalen mot Smederna. "Det hade varit fint att ge folket här en guldmedalj", säger Janowski.

Maciej Janowski, längst till vänster, har guldkänning med Dackarna efter den första SM-finalen mot Smederna.

Maciej Janowski, längst till vänster, har guldkänning med Dackarna efter den första SM-finalen mot Smederna.

Foto: Haris Dreco

Speedway2021-10-05 22:35

2015 skrev Maciej Janowski på för Dackarna för första gången. Den polske stjärnan har varit Målillaklubben trogen sedan dess – men saknar fortfarande ett SM-guld. 

Han och laget har jagat, jagat och jagat efter det där guldet. Och nu är det närmare än någonsin. På tisdagen tog man ett stort kliv mot det efter att ha besegrat Smederna med 53–37 i den första SM-finalen av två.

– Det känns fantastiskt nu, säger Janowski när vi träffar honom utanför omklädningsrummet på Skrotfrag Arena. 

– Resultatet är så klart väldigt bra för oss, men nu måste vi börja fokusera på morgondagens retur också. Smederna är ett starkt lag och kommer kämpa till slutet. 

I semifinalen mot Västervik förra veckan hade 30-åringen stora problem och plockade bara fyra poäng i hemmamötet. Mot Smederna var det helt andra bullar direkt från start. Han plockade poäng i viktiga lägen i matchen och körde totalt in elva poäng. Men den egna insatsen är sekundär, om man frågar honom.

– Jag är väldigt glad. När mitt lag vinner så är jag glad, helt enkelt. Visst, jag körde in några bra poäng för laget, men det är inte över än. Det är fortfarande 15 heat kvar att köra, säger Janowski.

Den här kvällen skapade regnet över Målilla inte lika stora problem som det gjorde förra veckan. Finalen fick visserligen skjutas upp med en halvtimme – men banan såg betydligt bättre ut.

– Banan var i så gott skick som det var möjligt att få till. Det har regnat nästan hela dagen, så jag är glad att vi ens fick genomföra matchen och komma igång snabbt. Förhoppningsvis är vädret bättre i Eskilstuna imorgon, säger "Magic".

Lyckas han och laget bevaka sin ledning med 16 poäng så är saken klar. Då hamnar guldet i Målilla. 

Vad hade ett SM-guld haft för betydelse för din egen del?

– Det hade varit underbart. Man har jagat det i många år... Jag har varit i den här klubben nu i ett antal år och det är fantastiska människor omkring. Det hade varit fint att ge folket här en guldmedalj. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!