Stora lovord igen för Målillas GP: "De var helt lyriska"

Det blev en riktig Speedwayfest igen i Målilla. När GP-serien tog sig till de småländska skogarna föll regnet ner, men det var aldrig någon fara. En förberedd och erfaren organisation löste det på bästa sätt. "Det var en fantastisk stämning och grym racing", säger GP-generalen Peter Samuelsson dagen efter evenemanget.

Publiken fick till slut jubla över att se racing på Skrotfrag Arena! Fansen höll uppe stämningen hela kvällen.

Publiken fick till slut jubla över att se racing på Skrotfrag Arena! Fansen höll uppe stämningen hela kvällen.

Foto: Jens Lidesjö

Speedway2024-06-16 13:45

Vi får tag på Peter runt lunchtid under söndagen. Trots att det blev en sen natt lyckades han ändå få värdefulla sömntimmar. 

– Det känns helt okej. Det var faktiskt rätt bra med sömnen inatt. Jag tog lite sovmorgon och fick ihop sex timmar. Då var det snarare värre mellan fredagen och lördagen.

Jo, det har väl varit minst sagt hektiska dagar?

– Så är det, men det är väldigt roligt också. Det är det här man brinner för, att få skapa stora event för publiken. Det hade varit ännu trevligare om vi hade haft vädret med oss. Nu blev det som det blev, och publiken höll ut och var helt fantastiska. Men det hade nog varit ett par tusen till om vi haft strålande sol.

Vad landade publiksiffran på?

– 6960 personer. 

Är ni nöjda med det?

– Ja, det är vi. Vi fick en kanontävling med jättebra stämning och spännande racing. Jag är som bekant inte så insatt i det sportsliga men av det jag såg och hörde förstod jag att det var riktigt bra. Eftersom det blev uppskjutet höll vi också ett snabbt tempo när vi väl kom igång, så det var ingen som behövde vänta på nån traktor, säger Peter med ett garv.

undefined
6960 bevittnade Målillas Grand Prix. En siffra som GP-generalen Peter Samuelsson är nöjd med.

Alla hundratals funktionärer ska såklart hyllas för insatserna dessa GP-dagar. Men frågan är om den största rosen inte ska delas ut till banpersonalen som fick den blöta och leriga banan i kördugligt skick. 

– Banpersonalen gjorde ett helt fantastistk jobb. Det var ingen i vår organisation, i Speedway Grand Prix eller FIM som tvivlade på att det gick att genomföra, även om vi såklart hade diskussioner. Phil Morris (tävlingsledare FIM Speedway) sa: "Ni kan vara lugna. Är det någonstans i GP-cirkusen som man fixar det här är det i Målilla".

Finns det några tråkigheter att rapportera om eller flöt allt på som det skulle?

– Inte någonting. Vi hade trevlig stämning överallt. Det var relativt korta köer till barerna, folk var glada och det uppstod inte några incidenter som slagsmål eller liknande. Jag var ute och vandrade och alla man träffade var positiva och tyckte det var ett kanonarrangemang. Samma med festen efteråt, det var inget särskilt som inträffade.

En handfull personer blev dock omhändertagna på grund av hög berusningsgrad. 

– Det var några som "tankat" lite väl mycket. Men med den mängden publik och en nästintill full camping är det väldigt lite. Speedwaypubliken är unik. Jag ska inte slå ned på någon annan sport, men det verkar ju vara lite annorlunda jämfört med fotboll där det kan vara lite stökigare, haha.

undefined
GP-generalen Peter Samuelsson berättar att det inte finns några tråkiga incidenter att rapportera om, förutom ett antal personer som blev omhändertagna på grund av hög berusningsgrad.

För Peter och övriga i organisationen runt GP:t väntar nu utvärdering. 

– Jag satt uppe till klockan 03:00 och skrev förslag till förbättringspunkter, när man hade det färskt i minnet. Men vi är ett så sammansvetsat gäng så det är små detaljer vi jobbar med.

För den som fick mersmak i helgen är det bara att ladda om för nästa år. GP-serien kommer att återvända till Målilla i minst två år till. 

– Vi har avtal fram till 2026. Om inget oförutsägbart händer blir det vårt 20:e GP här och då får vi fira jubileum. Fram tills dess är vi med. Jag satt med vår kund, Speedway Grand Prix, i går kväll och de är helt lyriska. De har så lite punkter som måste åtgärdas. Vi har haft produktionsmöten dagligen med checklistor och det är bara kryss i varje box. De är så nöjda, avslutar Peter Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!