Sverige favorit när lag-VM avgörs: ”Största pressen kommer från oss själva”

En plats i lag-VM-finalen i polska Leszno på lördag. Det är vad som står på spel för Sverige i Västervik i kväll. – För oss finns inget annat än final. Det är stenhårt motstånd, men hela vårt upplägg den här lag-VM-veckan bygger på att vi går direkt dit, säger förbundskapten Morgan Andersson.

Förra året vann Morgan Andersson (längst till höger) och hans Sverige lag-VM-semifinalen i Västervik och kvalificerade sig för final. I kväll kan det upprepas, då det är dags för Sverige att göra entré i årets upplaga av tävlingen. Foto: Ossian Mathiasson

Förra året vann Morgan Andersson (längst till höger) och hans Sverige lag-VM-semifinalen i Västervik och kvalificerade sig för final. I kväll kan det upprepas, då det är dags för Sverige att göra entré i årets upplaga av tävlingen. Foto: Ossian Mathiasson

Foto:

Speedway2017-07-04 07:00

Till vardags är han lagledare för Västervik Speedway i allsvenskan. Men samtidigt är han ju också svensk förbundskapten. Dubbel hemmaplan för Morgan Andersson i kväll med andra ord, då event nummer två körs i lag-VM.

Förutom Sverige är det Danmark, Ryssland och kvallaget Lettland som finns på plats i Västervik. Ettan går direkt till finalen på lördag, medan tvåan och trean får köra race off mot tvåan och trean i det första eventet, Australien och USA, och tampas om den fjärde och sista finalplatsen.

Hittills är Polen (värdnation) och segraren i event ett, Storbritannien, klara för finalen.

Sverige kommer väl förberett till kvällens tävling – så väl förberett att Morgan Andersson har valt att stå över dagens officiella träning.
– Vi var i Västervik i förra veckan och hade en riktigt bra genomkörare, berättar Morgan Andersson, som inte vill hålla med om att favorittrycket ligger på svenskarna i kväll.
– Nej, största pressen kommer nog i så fall från oss själva. Vi möter två på papperet väldigt tuffa lag, samt ett Lettland som kommer med formstarka och giftiga killar.

Målsättningen för det svenska laget är dock glasklar. Här är det seger och direktkvalificering till lördagens final som gäller. 
– Vi vill inte köra race off på fredag. Visst, då får  man i och för sig bekanta sig med banan dagen innan finalen, men samtidigt är förutsättningarna stentuffa i ett race off. Bara ett lag går vidare  – minsta lilla strul under tävlingen så är man borta, säger Morgan Andersson.

Att få köra tävlingen på hemmabana är självklart en fördel för Sverige. Inte minst i och med att Morgan kan varenda kvadratdecimeter av den utan och innan.
– Detär väl ingen nackdel i alla fall, skrattar han.
– Men mest påverkar nog ändå publikstödet. Det var fantastiskt i fjol och det hoppas jag att det blir i kväll också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!