Bröder inför premiären: "Starterna är som hästsparkar"

Premiär – i afton. Klart att bröderna van Dyck är laddade då. De är Målillakillarna som satsar på att ta ett steg till i sin utveckling som speedwayförare. "Det känns bra", säger både Avon och Sammy innan de ger sig ut och kör några träningsvarv inför kvällens träningsmatch mot Lejonen.

Sammy och Avon van Dyck är redo för premiär. Bröderna är med och konkurrerar om en plats i Dackarna.

Sammy och Avon van Dyck är redo för premiär. Bröderna är med och konkurrerar om en plats i Dackarna.

Foto: Haris Dreco

Speedway2023-04-26 13:00

De blänker fint där de står i depån, deras hojar. Den ene i röd ton, den andre i orange. Förhoppningen är att det är rejäl sprutt på dem när bröderna sätter fart från start. Indikationerna om just det är tydliga. 

– Det är ganska stor skillnad. Det känns faktiskt jättebra så här långt. Vi har bytt en del i materialet på cyklarna och starterna är mycket bättre nu än tidigare, säger Avon och får medhåll av lillebrorsan Sammy. 

Avon van Dyck beskriver numera starterna som "hästsparkar".

– Det är lite åt det hållet. Innan var det mer att vi smög iväg. Klart att det har stor betydelse eftersom starterna är så viktiga i speedway. 

20-åringen känner sig väl förbered inför säsongen, trots att det inte blivit så mycket åkning så här långt på försäsongen. 

– Jag har tränat hårt, med smidighet och fysik. Jag också gått ner åtta kilo, men var de kilona satt innan vet jag inte riktigt säger han med ett skratt. 

Både han och hans två år yngre bror kommer köra för Njudungarna (Vetlanda) i Allsvenskan och Dalej (Dackarna/Lejonen) i division ett. Bröderna satsar också såklart på att ta en plats i Dackarna i högsta serien. En tuff uppgift förstås, vilket de är högst medvetna om. 

– Det är hård konkurrens om de sista platserna i laget, men det är bara att ge allt, säger Avon.

Sammy van Dyck har samma ingång och berättar att han är väldigt nöjd med inledningen av säsongen. 

– Ja, verkligen. Det har känts jättebra. 

Ikväll får de chans att visa att de på allvar är med i matchen om att ta en plats i Dackarnas premiärlag om knappt två veckor hemma mot Indianerna.

– Det är klart att träningsmatcherna ligger lite till grund för kommande laguttagningar, säger lagledaren Mikael Teurnberg och fortsätter:

– Jag hoppas att några förare har tagit lite kliv i sin utveckling. Sammy har växt på sig lite och det kommer vara till hans fördel. 

Här är Dackelaget mot Lejonen: 

1) Ludvig Lindgren, 2) Avon van Dyck, 3) Noel Wahlqvist, 4) Gustav Grahn, 5) Filip Hjelmland, 6) Sammy van Dyck.

Avon van Dyck.
Avon van Dyck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!