Wahlqvist: "Jag ville testa på något nytt"

Bröderna van Dyck – och Noel Wahlqvist. Dackarna har några spännande framtidsnamn i truppen. Vi träffade just Noel Wahlqvist inför stundade premiär i Målilla. Frågan är vilken roll 18-åringen kommer att ha och få?

Noel Wahlqvist är redo för premiär med Dackarna. Västervikskillen anslöt till klubben inför den här säsongen, från Västervik Speedway.

Noel Wahlqvist är redo för premiär med Dackarna. Västervikskillen anslöt till klubben inför den här säsongen, från Västervik Speedway.

Foto: Haris Dreco

Speedway2023-05-05 12:00

Konkurrensen om framför allt den sista platsen i startsjuan är på förhand stenhård. Den vill definitivt Noel Wahlqvist ha. Den gänglige Västervikskillen har redan gjort en hel del bra resultat i sin unga karriär – och har i princip redan flyttat från tryggheten i Sverige, för en helhjärtad satsning i speedwaytokiga Polen. Där kör han i U24 Ekstraliga med toppklubben Motor Lublin. 

– Jag har numera min bas i Polen och det känns helt rätt för mig. Där har jag bra förutsättningar. 

Nyligen var det hemmapremiär och den blev ryckig – och kunde inte slutföras med alla heat på grund av oväder. För Wahlqvist gick det ändå bra, då han plockade sju pinnar på tre heat. Han körde även bra i sin hemmapremiär för Dackarna, då de mötte Lejonen i en träningsmatch. Då plockade han tolv poäng. 

Inför den här säsongen lämnade du Västervik för "rivalen" Dackarna. Varför?

– Jag ville testa något nytt och jag kände inte fullt förtroende i Västervik, men det är inget jag vill gå in närmare på, säger han när vi träffar honom i depån efter ett träningsåk i Målilla. 

Han berättar att han känner sig inspirerad att visa upp sig i en ny miljö, på en bana han trivs bra på. Och för att återgå till raderna i början av texten...frågan är hur mycket och vilken roll han får i Dackarna, 2021 års guldlag?

– Vi får se, men det är ju så att minst två svenskar kommer att få köra i matcherna i Bauhausligan. Samtidigt är det så att vi har samma matchdag (tisdagar)i Polen med U24-ligan. Det är inte optimalt, men det är så det är. 

Utöver körning i Dackarna och Motor Lublin representerar han också Norrköpingslaget Vargarna i Allsvenskan. 

undefined
Noel Wahlqvist är ny i Dackarna för säsongen och visade bra fart på banan.

Varför valde du att bli speedwayförare?

– Nämen, jag var och tittade på en match i Västervik när jag var liten och tyckte att det såg roligt ut. Sen hade klubben en testa-på-dag och då var jag där. Och jag kände direkt att det här var något som passade. Det var kul. 

Uppenbarligen hade han talang också. 

Hur är du egentligen som förare?

– Jag är nog en tuffing på banan och är ofta bra i starterna. Sen är jag längre än de flesta andra förare (över 190 centimeter) och får delvis anpassa min åkstil efter det. 

På tisdag har Dackarna seriepremiär hemma mot Indianerna. Vi får se om Noel Wahlqvist är med i startsjuan då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!