Teurnberg: "Känner att jag blir mer och mer smålänning"

En kall dag i december. Vad snurrar egentligen i Mikael Teurnbergs huvud då? Jo, speedway i allmänhet och Dackarna i synnerhet, förstås. Sporten träffade Dackarnas lagledare för ett längre samtal om säsongen som var, säsongen som kommer och jakten på ett nytt guld.

Mikael Teurnberg siktar på ett nytt SM-guld med Dackarna och är mitt uppe i att bygga ett lag som ska göra det möjligt.

Mikael Teurnberg siktar på ett nytt SM-guld med Dackarna och är mitt uppe i att bygga ett lag som ska göra det möjligt.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2022-12-06 20:45

Han gjorde omedelbar succé under sin första säsong i Målilla, då han ledde Dackarna till ett efterlängtat SM-guld 2021. 

Mikael Teurnberg hade ett mål och uppnådde det direkt. Ändå har han blivit kvar – och kommer att bli det i minst två år till. Att det blir så är kanske inte så konstigt, när han själv får lägga ut texten...

– Jag trivs förbannat bra här nere och har även fått ett socialt nätverk i trakten. Det är kul när folk ringer och frågar om man ska hänga med och titta på ishockey i Oskarshamn eller bandy i Målilla. Sen kanske jag har gynnats av att vi vann guld under mitt första år. Risken är att man hade blivit bespottad om vi slutat sist då, säger han med ett skratt och tar en klunk av sitt kaffe.

Han fortsätter:

– Jag brukar skoja om att jag är halv smålänning med tanke på mina rötter, men nu känner jag att jag blir mer och mer smålänning på riktigt.

Som ni säkert vet så blev 2022 ett tuffare år för Teurnberg och Dackarna. Lagmaskinen kom inte igång på samma sätt och det där lilla extra saknades. Lagledaren menar att han i ett tidigt skede insåg att det skulle bli svårt att upprepa bedriften från 2021.

– Jag kände redan innan säsongen att det saknades något och att det skulle bli tufft. Visserligen kuggade det i under säsongen och blev bättre. Men vi räckte tyvärr inte till. Med tanke på hur säsongen var så är en fjärde plats ändå okej. Givetvis är jag ändå besviken över att vi inte nådde final, säger han.

undefined
Jacob Thorssell har lämnat Dackarna, för Västervik.

Att förare lämnar klubbar är inget ovanligt i speedway. Snarare tvärtom. Ändå var det nog många som blev överraskade när Västervik Speedway meddelade att Jacob Thorssell, som varit kapten i Målillalaget, var klar för styrning i rivalen nästa år.

– Oftast känner man killarna så pass bra att man också känner när de är på väg bort, förklarar Mikael Teurnberg och fortsätter:

– Jag kände i ett tidigt stadie att Jacob var på väg bort.

Utöver Thorssell försvann även Brady Kurtz och Frederik Jakobsen, bland andra. Det öppnade upp för nya namn.

– Så fort säsongen tog slut så var det igång liksom. Jag hade fått lite samtal innan säsongen tog slut, från förare och mekaniker. Men jag ville köra klart säsongen först. Det finns en regel som säger att man ska köra klart en säsong innan man tar kontakt med andra förare och så, men det är nog ingen som bryr sig om det. Det kan jag säga. Så jag fick samtal under pågående säsong av förare som meddelade att de inte ville vara kvar i sina klubbar. Och vad ska jag göra? Jag måste ju svara i telefon, haha.

Daniel Bewley är ett av de nya namnen i Dackarna. Britten har tagit speedwayvärlden med storm de senaste åren och är en förare som Dackarnas lagledare tror stenhårt på.

– Vi var tvungna att hitta någon förare med "killer-instinkt". Och då passade Bewley in där. Honom har jag haft ögonen på under längre tid och han hade en fantastisk säsong. Han kom in som debutant i GP-serien och tog för sig ordentligt. Jag tror att han bara var fyra poäng ifrån en medalj där till slut. Det är verkligen en förare som passar profilen vi sökte, menar Teurnberg, som också prioriterade att knyta upp Rasmus Jensen för ytterligare en säsong.

– Rasmus var en av de första förarna jag värvade till Dackarna, så han går in på sin tredje säsong i klubben. Han kommer också att bli ny lagkapten. Han är en naturlig ledare och är liksom den som jag bollar olika saker med.

undefined
Daniel Bewley vann SM-guld med Smederna i år. Nästa säsong kör han för dackarna.

Bewley och Jensen är två av fyra förare som ska vara kärnan och hjärtat i Dackarna 2023. Storstjärnan Maciej Janowski och nyförvärvet Andzejs Lebedevs från Lettland är de två övriga.

– Det är den kärnan vi bygger på. Jag tror inte på konceptet att ha en hel arsenal med världsstjärnor och jag har aldrig byggt mina lag så. Vissa andra gör det och det får de göra, men jag tror att man vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Jag gillar att jobba med de mjuka värdena också.

Under vårt långa samtal kommer vi in på publiktappet på de svenska speedwayarenorna. Mikael Teurnberg tror att det finns en stor anledning till att svensk speedway tappat åskådare, utöver pandemin.

– Många frågar vad vi ska göra för att få tillbaka publiken i Sverige? Vi kan väl börja med att vi saknar profiler. I Polen är förarna stora profiler och är liksom med på reklam på tv. Jag vet själv hur stor Janowski (Maciej) är där och det är nog därför han gillar att komma till Sverige så mycket. Här kan han liksom gå ut utan att bli igenkänd hela tiden.

– Men svensk speedway går ju inte att jämföra med Polen och hur stor sporten är där. Jag kan ta Lublin som exempel. De har värvat Bartosz Zmarzlik och släppte sina årskort nyligen... 9000 årskort tog slut på två minuter, säger han och knäpper illustrativt med fingrarna.

För cirka tre månader sedan förlängde Teurnberg sitt kontrakt med Dackarna och kommer alltså att fortsätta som marknadsansvarig och lagledare i minst två år till.

Hur gick tankarna när du valde att förlänga?

– Det var redan i våras som det kom på tal. Jag trivs som sagt väldigt bra. Det är människor som är framme och vill prata speedway överallt, oavsett om jag är och köper lite mjölk eller vad jag än gör. Det är härligt. Samtidigt känner jag mig inte färdig här utan ser en stor potential i Dackarna. Visst, jag var lite kluven när jag tog uppdraget från början, eftersom jag tidigare hade varit lagledare i nio år och sen pausat i två år. När jag hoppade på det så var jag på en bra plats i livet och själva utmaningen lockade. Dackarna är också en av de bättre klubbarna i Sverige, på många plan.

Han tillägger:

– Ibland så känner jag till och med ett sug att flytta ner hit på heltid. Och det är jag nog inte främmande för i framtiden. Vi får se.

undefined
Mikael Teurnberg trivs som fisken i vattnet i Småland. "Ibland så känner jag till och med ett sug att flytta ner hit på heltid".

För Mikael Teurnberg är speedway givetvis nummer ett. Men det finns en annan motorsport som också tar upp en del av hans tid, åtminstone framför tv-soffan:

– Jag gillar formel 1 och följer det. Det intresset fick jag nog mycket när jag jobbade på Viasat och lärde känna Janne Blomqvist och Rickard Rydell, bland andra. Dessutom har jag träffat Marcus Ericsson några gånger där.

Nog om det. Vad är då målsättningen för Dackarna 2023? Lagledaren är glasklar:

– Jag vill vinna SM-guld och känner ett fortsatt driv. Den dagen jag inte har drivet så kommer jag inte att kunna fortsätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!