Teurnberg: "Märker att intresset för Dackarna är stort"

Derby direkt. Det är vad som väntar Dackarna när den tänkta speedwaysäsongen ska ta sin början. Här är nye lagledaren Mikael Teurnbergs tankar om schemat och om sitt nya uppdrag i Småland.

Mikael Teurnberg är nöjd med sin första tid i Dackarna. Nu har körschemat för nästa säsong släppts.

Mikael Teurnberg är nöjd med sin första tid i Dackarna. Nu har körschemat för nästa säsong släppts.

Foto: Kollage

Speedway2020-12-29 19:00

Först: schemat. 

Vad tycker du?

– Det är inga konstigheter alls egentligen. Vi ska köra dubbelmöten mot alla lag och jag kan tycka att de har fått ihop ett bra match-schema för nio lag. Det optimala hade förstås varit om det antingen hade varit åtta eller tio lag. Nu får ett lag stå över varje omgång, men det är bara att gilla läget, säger Mikael Teurnberg och fortsätter:

– Min känsla är att det blir en bra inledning för oss med två hemmamatcher på raken, där vi har ett förmodat starkt Västervik i premiären. 

Tidigare var tisdagar heliga i Elitserien i speedway. Så är det inte längre. Nu körs det även torsdagar. Bra eller dåligt?

– Bra. Det är bara att jämföra med SHL-hockeyn. Där har de lyckats bra med att lägga matcherna på olika speldagar, vilket ökat det mediala intresset. Och så tycker jag att det har blivit även i speedwayen. Vi märker av ett större mediaintresse när vi numera kör både tisdagar och torsdagar. Så gör de även numera i Polen, där de kör fredagar och söndagar. 

undefined
Maciej Janowski är den stora stjärnan i Dackarnas lagbygge.

Mikael Teurnberg säger vidare att Dackarna har fem torsdagsmatcher inplanerade kommande säsong. En säsong som han ser fram emot med stor glädje och entusiasm: 

– Det har känts jättebra under den här korta period jag jobbat i Dackarna. Jag har också hittat en övernattningslägenhet i Hultsfred och kommer vara där större delen av januari till att börja med. Jag vill vara involverad i klubben så mycket jag kan och inte bara vara en lagledare som kommer klockan fem matchdagen och åker hem på kvällen. Upplägget jag har i Dackarna passar mig jättebra. 

Ett uppdrag som bland annat innebär att han har stor del i marknadssidan och även ansvarar för GP-arrangemanget. 

– Jag har redan träffat mycket folk i föreningen och ja...helheten känns bra. Jag märker också att intresset för Dackarna är stort. Det var påtagligt även i Hallstavik med Rospiggarna, men det här är ett snäpp till. När jag går på stan i Hultsfred så kommer det ofta fram personer och pratar om Dackarna. Och jag tror att vi inom svensk speedway behöver jobba mer med klubbmärket och få supportrar att känna ännu mer samhörighet till klubben och kanske inte lika mycket till enskilda förare. Det är lite av en nyckel som jag ser. 

Hur påverkas svensk speedway av förändringarna i högsta ligan i Polen, där förarna bara får köra där och i ytterligare max en annan liga?

– Jag är inte förvånad att det blev så här. Jag har hört om det här i flera år. Ligan där har stora och lukrativa tv-avtal och förarna får bra betalt. Hälften av alla GP-förare kör bara i Polen och GP, men den svenska högstligan står sig fortfarande mycket stark och är näst efter den polska i attraktionskraft. Att vi lyckades genomföra Bauhaus-ligan i år var ett styrkebesked. Många utländska förare gillar dessutom att köra i Sverige. 

Hur går dina tankar om serien kommande säsong?

– Vissa lag ser starka ut, som Västervik, Indianerna och Smederna. Och vårt lag är inte heller pjåkigt. Vi ska ha in ytterligare två förare innan fönstret stänger 28 februari. Tanken är att vi dels ska ha en förare som backup om det händer något, dels en toppförare. Vi har krokar ute och jag har varit i kontakt med ett par världsförare. Det känns hoppfullt och vi får hoppas att det blir en "normal" säsong igen. 

Så kör Dackarna 2021

4 maj: Dackarna-Västervik, 11 maj: Dackarna-Masarna, 20 maj: Lejonen-Dackarna, 25 maj: Rospiggarna-Dackarna, 1 juni: Dackarna-Piraterna, 10 juni: Vetlanda-Dackarna, 17 juni: Dackarna-Piraterna, 22 juni: Dackarna-Smederna, 8 juli: Västervik-Dackarna, 20 juli: Masarna-Dackarna, 27 juli: Dackarna-Lejonen, 3 augusti: Dackarna-Rospiggarna, 10 augusti: Piraterna-Dackarna, 19 augusti: Dackarna-Vetlanda, 24 augusti: Indianerna-Dackarna, 7 september: Smederna-Dackarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!