Teurnberg om: ✓ Guldchanserna ✓ Kritiken mot stjärnan ✓ Publiken

Då var vi där igen, i slutspelsbubblan. Okej, kanske inte riktigt än då om vi ska vara petiga. Kvartsfinaldramat i speedwayligan inleds ju först på tisdag. Ni hajar. Vi träffade Dackelagledaren Mikael Teurnberg inför vad som komma skall. "Det är nu allt det roliga börjar. Det är nu man kan börja känna hajpen på riktigt", säger han.

Känslosamt. Mikael Teurnberg sträcker armarna i skyn efter att guldet säkrats 2023. Nu vankas slutspel igen - och vi får se om det blir nytt guldjubel för Dackarna.

Känslosamt. Mikael Teurnberg sträcker armarna i skyn efter att guldet säkrats 2023. Nu vankas slutspel igen - och vi får se om det blir nytt guldjubel för Dackarna.

Foto: Jonas Ljungdahl

Speedway2024-08-16 15:33

Lugnet inför stormen, eller nånting ditåt. Eller jag vet inte, Mikael Teurnberg utstrålar i vilket fall ett påtagligt lugn när vi träffas i Vimmerby inför det förväntade kvartsfinaldramat mot Eskilstuna Smederna i början av nästa vecka. Kanske att adrenalinpåslaget blir allt större ju närmare vi kommer. Eller, det är så det kommer att bli.

Det är trots allt nu allt ska avgöras. Det är nu kampen om medaljerna börjar.

– Det här har man längtat efter och det är ju lite så att allt börjar om på noll. Det som har hänt innan, i grundserien, saknar egentligen betydelse. Nu är alla lagen lika inför slutspelet, säger Teurnberg. 

Säsongen i stort har varit något av en berg- och dalbana, som med en tydlig markering stabiliserats de senaste veckorna för Dackanas vidkommande. Frågetecknen som ändå funnits kring laget har delvis rätats ut. Förlusterna har ersatts med segrar. 

– Vi har fem raka matcher utan förlust. Det är klart att det stärkt oss inför kvartsfinalen. Vi har bra go i laget. 

undefined
Smederna och Dackarna har varit något av giganter i svensk speedway de senaste åren. Frånsett 2020 har klubbarna abonnerat på SM-titeln sen 2017.

Alla i speedwaykretsar vet vad Dackarna är kapabla till när det vankas slutspel. Senaste årens facit med Teurnberg vid rodret talar sitt tydliga språk och har gett två SM-guld och en fjärdeplats. Trots det är Målillalaget underdogs och bär långt ifrån något favoritskap att ro hem en tredje titel på några få år. 

Favoritstämpeln får istället två andra lag från Småland bära, Västervik och Lejonen. De flesta räknar nog kallt med att det kommer stå mellan de här båda lagen, som i princip varit överlägsna i grundserien. 

Vilket lag av de två är favorit i dina ögon?

– Det är två riktigt bra lag som ångat på i serien. Favoriter och favoriter...? Jag tycker att alla sex lag som tagit sig till slutspel har chansen. Alla lag har sina fördelar och saker som de är bra på. Statistiskt har det också visat sig att det kan vara en fördel att köra kvartsfinal istället för att gå direkt till semi. Så var det för oss när vi tog guld 2021. Och som sagt, alla börjar om från noll nu. 

Hur tycker du årets upplaga av Dackarna står sig jämfört med lagen du haft tidigare guldsäsonger?

– Svårt att säga, men laget vi hade 2021 var extremt bra med bland annat Tai Woffinden, Jason Doyle, Rasmus Jensen, Ricky Kling och Maciej Janowski. Årets lag är ganska likvärdigt med det vi hade förra året då vi tog guld. 

Flera förare är också kvar från 2023. Janowski är visserligen borta, å andra sidan har Timo Lahti och Ryan Douglas tillkommit. Båda har gjort det bra i Dackevästen, till och med riktigt bra. Inte minst då australiensaren Ryan Douglas. 

– När jag pratade med Daniel Davidsson (Piraterna) nyligen sa han att Douglas var årets utropstecken i Bauhausligan. Det kan jag hålla med om. Ryan var ett oskrivet kort när vi tog in honom och många hade inte en aning om vem han var. Under min långa karriär som lagledare rankar jag honom faktiskt som den bäste förare som jag tagit in som ny i den svenska serien tillsammans med Max Fricke. 

Daniel Bewley har inte kört så många matcher för er i år och det riktas en del kritik mot honom. Hur ser du på kritiken?

– Det har inte varit optimalt, men samtidigt var det här en uppgörelse som gjordes innan säsongen. Han skulle inte vara tillgänglig i alla matcher i grundserien, det var ett krav för att han skulle vara kvar. Tanken var att han skulle köra mer än vad han faktiskt har gjort, men sen har han haft bekymmer med skador längs vägen som stökat till det. Ska vi kunna nå långt, så långt som vi vill, behöver vi honom i laget och i bra slag, säger Teurnberg och fortsätter:

– Att Bewley inte kört så mycket har samtidigt öppnat upp för att Ryan Douglas fått mer matcher än vad det var tänkt från början. 

Teurnberg är också tydlig med att han inte bryr sig så mycket om kritik i olika riktningar. 

Han säger: 

– Jag har inte tagit det här uppdraget i klubben för att hitta kompisar och behaga vissa människor. Utan mitt uppdrag är att försöka vinna titlar och nå framgång för klubbens räkning. Jag kan ta ett exempel från mina många år i Rospiggarna. Det var när vi låg i Allsvenskan och bara skulle nå Elitserien igen. Vi hade två yngre förare, Adrian Bergqvist och Victor Palowaara, men jag tyckte inte att de levererade. Då valde jag att satsa på två 40-åringar istället, Robert Eriksson och Emil Lindqvist. Det blev ett jäkla liv runt omkring, men sen stod vi där till slut. Vi gick upp i Elitserien och de här båda hade avgörande roller. Det var väl lite åt det hållet också när jag plockade in Ricky Kling under säsongen 2021. Han var väldigt viktig för oss. 

Är du en hårding?

– Nja, det vet jag inte, haha. Jag kan kanske vara det, men jag gör det vad jag tror är bäst för laget och klubben. Å andra sidan prioriterar jag och värdesätter de mjuka värdena i ett ledarskap – och det vet jag att mina förare uppskattar. Det kan vara allt från boka flygbiljetter till andra praktiska saker. Jag lägger mycket tid på att försöka underlätta för förarna och se till så att de har det bra och trivs. 

undefined
"Lugn, lugn, det här fixar vi..." Nja, om det är så Andzejs Lebedevs uttrycker sig under Dackematch må vara osäkert. Vad vi däremot vet är att han har en mycket viktig roll för Dackarna i kvartsfinalen.

Om du ska summera grundserien ekonomiskt och publikmässigt. Hur har det gått?

– VIP- och sponsringsdelen har varit bra, men vi har haft lite otur med några regnmatcher. Och det märks direkt på publiksiffran. Vi ligger lite under fjolåret, där vi snittade runt 2900 åskådare per match, slutspelet inkluderat. Nu har jag inte de exakta siffrorna hittills, men vi ligger någonstans runt 2200-2300. Å andra sidan har vi ett stundade slutspel som väntar, så då finns möjligheterna att snittet ökar. 

Du verkar lugn inför vad som komma skall, men hur upplever du pressen som ändå finns?

– Jag vet vad det betyder, haha. Man lever med det här hela tiden, särskilt i slutspelstider. Speedway är stort i de här trakterna och man möter dagligen människor som vill prata om speedway och Dackarna. Det är jättekul och såklart vill vi ge invånarna här ett nytt guld. Vi ska göra allt vad vi kan. Jag känner ändå att pressen som fanns när jag kom 2021 var större. Då var mitt uppdrag att ta hem ett SM-guld till klubben eftersom det var så länge sen.

Vad talar för att ni står som svenska mästare igen, 2024?

– En stor fördel är att många förare kört ihop i några år. De är samtrimmade och som ledare behöver man ibland inte ens samla ihop laget själv när man ska ha genomgång. Det sköter förarna själva. Vi har också tuffa förare med attityd, vilket jag gillar. Det är oftast A och O nu när det är vinna eller försvinna som gäller. De har det lilla extra som krävs och är för att uttrycka mig speciellt, äckligt hårda. Du har killar som Lebedevs, Jensen, Kurtz, Douglas...de viker inte en tum.

På tisdag är det alltså dags. Då väntar Eskilstuna Smederna på bortaplan – och retur i Målilla veckan efteråt.

Hur ser du på dem som motståndare?

– Det är ett komplett lag, men kanske något ojämna ibland. Förarna kan variera mellan att ta 5 och 15 poäng. Nu verkar det som att Michael Jepsen Jensen kommit igång bra. Det ska bli roligt att möta dem. För oss gäller det att vi kommer upp i nivå uppe i Eskilstuna och håller jämna steg. Att Lebedevs, Bewley och även Lahti tidigare kört för Smederna är en fördel för oss. De känner banan bra. 

Räkna med att speedwaytemperaturen kommer att höjas ett par grader ytterligare fram till tisdag. 

Det är ju nu kampen om medaljerna börjar på allvar.       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!