Teurnberg om tiden efter guldet: "Var helt tom"

Eskilstuna. 6 oktober. Det skarpa elljuset gav ett speciellt skimmer i kvällsmörkret. Då bröt det stora guldjublet ut. Väntan var över. Dackarna stod äntligen där som mästare igen. Det var då. Frågan är hur tiden efter guldet varit och hur tankarna går inför nästa säsong? Mikael Teurnberg har delar av svaren här.

Efter många års guldjakt fick äntligen Dackarna fira. Det blev seger mot Smederna i SM-finalen.

Efter många års guldjakt fick äntligen Dackarna fira. Det blev seger mot Smederna i SM-finalen.

Foto: Joakim Serrander

Speedway2021-11-18 20:15

Han anlände till Målilla och Småland med ett uppdrag. Att ro hem den där guldmedaljen som Dackarna så länge suktat efter.

Just nämnda 6 oktober fick vi svaret. Uppdraget var slutfört.

– Det var en lång, intensiv och stundtals bökig, men också väldigt rolig resa fram till finalen, säger lagledaren Mikael Teurnberg efter att ha fått en viss distans till vad som hände tidigare i höstas.

Dacke-lagledaren beskriver slutspelet och allt som hände där, som en stark känslostorm.

– Jag gjorde verkligen allt vad jag kunde för att det skulle gå så bra som möjligt. Jag var totalt fokuserad och ville inte utelämna en enda detalj för att nå dit vi ville.

undefined
Mikael Teurnberg hade en vision om att vinna SM-guld när han tog uppdraget som Dacke-lagledare. Och visst blev det så.

Han tar oss med på vägen från kvartsfinalen mot Lejonen, via den rykande heta semifinalen mot Västervik till SM-finalen mot Smederna.

Fighten om guldet i all ära, men den kanske mest minnesvärda matchen kom mot rivalen Västervik i returen.

– Det var en speciell match. Jag har varit ledare i speedway i många år, men i den här matchen och i det här slutspelet har jag nog aldrig tidigare känt en sån atmosfär. Där alla verkligen gick samman som ett lag och strävade mot ett och samma mål. Och då ska man veta att vi hade tre världsstjärnor i laget och två av dem tidigare världsmästare. Det var en helt fantastisk känsla.

Efter en knapp seger på Skrotfrag Arena (47–43) trodde många att Målillalaget skulle få det tufft mot erkänt hemmastarka Västervik, med världsförarna Fredrik Lindgren och Artem Laguta i laget.

Nä. Så blev det inte. Istället körde Dackarna mer eller mindre skjortan av motståndet – och satte tonen direkt.

– Det var en perfekt genomförd match av oss, säger Teurnberg och minns tillbaka.

Av bara farten avfärdades Smederna i finalen efter 53–37, 46–43.

Glädjen var total efteråt. Så total att SM-bucklan i ren eufori till och med glömdes bort i ett omklädningsrum efter det vunna mästerskapet.

– Ja..., det var så skönt att vi lyckades vinna.

Nu har det passerat ett antal veckor sedan guldet bärgades.

Hur har det varit efteråt?

– Jag var faktiskt helt tom en tid efter guldet. Det var så mycket att ta in och jag hade gått all-in i det här. Jag ville inte lämna något åt slumpen och det är klart att det någonstans tog ut sin rätt. Men jag landade i det hela efter fyra-fem dagar hemma i Hallstavik. Det var välbehövliga dagar.

Reaktionerna efter Dackarnas första titel sedan 2007 har varit starka och många.

– Det har varit fantastiskt roligt. Det är många som kommit fram och pratat och gratulerat. Till och med när jag varit en sväng i Stockholm så har det kommit människor och pratat om guldet. Och det är ju så att jag på olika sätt dagligen påminns om att vi vann. 

Mikael Teurnberg berättar att SM-triumfen också gett effekt på andra sätt.

– Vi har sålt 500-600 guldtröjor, bland annat.

undefined
Tai Woffinden tillsammans med SM-bucklan

2022 är snart här. Dackarna är regerande mästare. Förberedelserna är igång för fullt.

Har ni någon fördel av att ni faktiskt är regerande mästare när ni nu bygger ett nytt lag, eller på andra sätt?

– Vi märker av det när vi pratar med företag och samarbetspartners. Det är lite enklare och som sagt, guldet har inte bara gett eko här omkring, utan även utanför Smålands gränser. När det gäller laget så är det ju så att vi kom lite efter många av de andra klubbarna eftersom vi körde så pass länge förra säsongen.

I samma andetag skickar han en liten passning till några klubbar då de kontaktade vissa förare i Dackarna mitt under striden om SM-medaljerna.

– Några av de som redan kört klart blev lite väl heta på gröten. Jag var faktiskt ganska så irriterad. Det finns ett datum när man får kontakta förare.

Själv var Mikael Teurnberg tydlig. Det var här och nu som gällde. Det var guldjakt. Lagbygget till nästa säsong fick vänta.

Så, hur ser då lagbygget för 2022 ut, hittills?

– Jag känner mig ganska tillfreds. Vi har gjort klart med Rasmus (Jensen), Alexander Woentin och Adam Ellis. När det gäller våra yngre talanger, Van Dyck-bröderna (Avon och Sammy) och Theo Johansson, så är det mest formalia som återstår att lösa. Utöver dem är vi nära med ett par andra bra förare. Det kan nog hända saker ganska så snart. 

Någon Jason Doyle blir det dock inte i Dackarna nästa säsong, som det ser ut nu.

– Nej, tyvärr. Vi får vara glada över den säsong han körde här. Han var otroligt duktig och viktig för oss. Vi har haft en dialog under lång tid och jag visste att det kunde bli så här. Han har sin familj i England och vill vara nära dem.

Vet du hur det blir med Tai Woffinden?

– Han kommer inte att köra i Sverige från början av säsongen, det vet vi. Kommer han hit blir det nog på samma premisser som under 2021. Han var såklart också väldigt viktig för oss och visade vilken världsförare han är när det drog ihop sig. 

Teurnberg medger att lagpusslet byggs på ett delvis annat tänk 2022, utan att avslöja vilka byggstenar det är som återstår och som han vill få in. 

– Det kommer nog bli ett jämnare lagbygge, så mycket kan jag säga. 

Oavsett vilket lär målet vara detsamma nu, som 2021: Guld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!