Fick hjälp av Manchester United efter kraschen i lag-VM

Västervik Speedways Morgan Andersson och Jacob Thorssell hade en händelserik semifinal i speedway of nations på tisdagskvällen. "Jag blev riktigt orolig när Jacob blev påkörd", säger Andersson.

Jacob Thorssell körde bra i speedway of nations (lag-VM) semifinal, men blev påkörd i Sveriges sista heat och går på behandling för att hinna bli bra till lördagens final.

Jacob Thorssell körde bra i speedway of nations (lag-VM) semifinal, men blev påkörd i Sveriges sista heat och går på behandling för att hinna bli bra till lördagens final.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-07-12 10:00

I Sveriges lag, som Morgan Andersson är förbundskapten över, finns Jacob Thorssell, Fredrik Lindgren och Oliver Berntzon.

På tisdagskvällen var det endast Thorssell och Lindgren som körde i lag-VM:s första semifinal, och som de gjorde det.

När kvällen var slut hade Sverige kört in flest poäng, kommit etta och gått direkt vidare till lördagens final.

– Vår taktik funkade så pass bra att vi körde på med den hela tävlingen, säger Morgan Andersson över telefonen från Manchester.

Vad var er taktik?

– Det är ju lite speciellt i den här tävlingen eftersom ettan får fyra poäng, tvåan tre poäng, trean två poäng och fyran noll. Det innebär att man får fem poäng om man kommer tvåa och trea och fyra poäng om man kommer etta och fyra. Man får tänka lite annorlunda, men egentligen är det en enkel ekvation. Bara man inte kommer sist i heatet så vinner man, säger Morgan som valde att placera Lindgren ytterst av sina två förare i varje heat.

– Det funkade jäkligt bra. Lindgren hittade sitt sätt och det gjorde även Jacob efter andra halvan. Men Lindgren var i en klass för sig. Han kör ruskigt bra för tillfället.

undefined
Fredrik Lindgren var ruskigt snabb på banan i Manchester.

I varje heat som Sverige körde försökte Thorssell hålla motståndarförarna bakom sig medan Lindgren kom i världens fart och passerade på yttern.

– Det gäller att hitta rätt inställningar bara. Banan är svår och det är inte lätt att försvara en ledning om man inte kör riktigt fort. På lördag blir det ett helt annat motstånd i varenda heat. Då kanske vi får ha en annan taktik. Vi får se, menar Morgan.

undefined
Västervik Speedways Jacob Thorssell får hjälp av Manchester United.

I Sveriges sista heat mot Ukraina blev det dock otäckt. Efter en bra start från Lindgren och Thorssell kom ena ukrainaren och körde rakt in i Thorssell som kraschade och flög rakt in i staketet med en rejäl smäll. Stadion höll andan.

– Jag blev riktigt orolig när Jacob blev påkörd. Ukrainarna kunde inte hantera banan, det var otäckt. För Jacob kom det som en blixt från klar himmel. Han såg ju inget där. Vi ska vara nöjda att han står upp, säger Morgan och berättar att Thorssell hade ont vid frukosten på onsdagsmorgonen.

– Han är iväg på behandling för överkroppen nu. Han klarade huvudet som tur var. Via kontakter har vi fått tag i Manchester Uniteds fysio. Så han kommer att få hjälp under veckan så får vi se. Men jag räknar med att han är med på lördag.

Även regerande polske världsmästaren Bartosz Zmarzlik blev påkörd av en ukrainare under tävlingen och slog i huvudet rejält i backen.

– Jag tror han fick en hjärnskakning, men han sa att han var okej på prisutdelningen när jag frågade. Men han är säkert med, jag lägger ingen energi på det, säger Andersson.

Poäng, Sverige: Fredrik Lindgren 22, Jacob Thorssell 16, totalt 38.

Polen tog 37 poäng och gick vidare som tvåa.

Trean Tyskland körde ett utslagningsheat mot fyran Finland om den tredje finalplatsen och det heatet vann tyskarna tämligen enkelt.

På onsdagskvällen kördes semifinal 2. Där vann Danmark med Dackarnas Rasmus Jensen som tog 14 poäng, före Australien med Brady Kurtz som tog 13 poäng. Mest glädjande för Dackarnas del var ändå att Andzejs Lebedevs gjorde comeback och körde in 18 poäng för Lettland. Han tog bland annat hem det sista heatet i kampen om den totala tredjeplatsen mot Tjeckien. Det innebar att Lettland får köra lördagens final också.

undefined
Jacob Thorssell och lagledaren tillika förbundskaptenen Morgan Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!