Tog guld med Dackarna – går för ny titel i rivalen

Självförtroendet finns där. Hungern finns där. Efter ett 2022 som inte blev som Tai Woffinden hade önskat sig vill han tillbaka dit han hör hemma. Nämligen att vara med och utmana om de ädlaste VM-medaljerna och SM-guld. Men det blir inte i Dackarna, som han tog guld med 2021, utan i Västervik.

Västervik var första alternativet när Tai Woffinden valde att återvända till den svenska ligan.

Västervik var första alternativet när Tai Woffinden valde att återvända till den svenska ligan.

Foto: Rikard Nilsson

Speedway2023-04-29 12:00

Förra året blev det en åttondeplats i GP-serien för den trefaldige världsmästaren. Det är de sex främsta förarna som är garanterade en plats i GP-serien till nästkommande säsong. Därmed fick Tai Woffinden förlita sig på en friplats från arrangören.

I slutet av säsongen gjorde han några förändringar.

– Jag bytte trimmare och det var tufft när jag gjorde det. Det tog ett par månader innan det fungerade som jag ville. Jag kom till GP-tävlingen i Wroclaw med en helt ny motor och jag visste inte vad jag skulle göra med motorn när det gäller inställningarna. Nu har jag haft en hel försäsong att testa saker och nu vet jag exakt vad som behövs. Känslan är att jag har hittat rätt, så jag ser fram emot att GP-serien startar och att jag är tillbaka på den nivå där jag ska vara, säger Tai Woffinden i samband med att han var i Västervik i tisdags för att testa sin nya hemmabana.

Tre gånger har han alltså blivit världsmästare. 2021 och 2022 var inte lyckade för britten. Nu är tanken att det ska bli ändring på det.

– Om jag har ett normalt år för mig kommer jag vara topp tre. Jag har fortfarande hungern att vara med och kämpa om medaljerna. Jag skulle inte göra detta om jag inte hade hungern.

Den nuvarande säsongen har pågått i en månad, mestadels i Polen. Säsongen drar igång på allvar på lördagskvällen när GP-serien har sin premiär i kroatiska Donij Krajljevec.

– Det har varit en okej inledning på säsongen. Jag hade en bra tävling senaste helgen i Polen och jag har haft några bra träningsmatcher. Jag har gjort en del tester som har slagit väl ut.

I och med att den svenska ligan startar på tisdag så dras tävlingstempot upp ordentligt.

– Jag gillar när jag har mycket att göra. Jag har svårt att sitta still i soffan.

Det är inte bara i GP-serien som Tai har haft framgångar. Han har blivit ligamästare i Polen, England och Sverige. Tanken är nu att Västerviks Speedways stjärnvärvning ska vara med och bidra till klubbens andra SM-guld. Det enda SM-guldet hittills togs 2005.

– Jag är en pålitlig förare och ur lagets synpunkt ser jag till att alla drar åt samma håll. Jag hjälper gärna de yngre förarna så att de kan ta fler poäng genom att jobba lite tuffare, det är inte speciellt svårt. Jag ställer alltid upp om någon lagkamrat ber om hjälp.

Tai har representerat flera klubbar i svenskan ligan. Senast var det i Dackarna under andra halvan av 2021 där han blev svensk mästare.

– Jag körde inte i Sverige förra året och jag är mycket glad att vara tillbaka. 

Hur ser du på Västerviks lagbygge?

– Det ser bra ut, men självklart är det synd att Chris Holder är skadad just nu. Trots det har vi ett starkt lag där vi har andra förare som kan kliva fram. Vi har en bra hemmabana, men det kan bli tufft eftersom alla förare gillar att komma till Västervik. Det är en härlig racingbana och jag ser fram emot att visa fansen varje vecka vad jag kan göra, svarar Tai.

Flera av lagkamraterna i Västervik känner honom sedan tidigare.

– Jag känner flera av de andra förarna bra. Jag har bland annat kört ihop med Jacob Thorssell i Wolverhampton. Jag tror lagkänslan kommer bli väldigt bra. Vi ska bara fokusera på att göra så bra prestation som möjligt varje tisdag. Då kan det räcka långt.

Det är inte bara på speedwaybanan som Tai Woffinden är en profil. Han är väldigt aktiv på sociala medier och håller igång olika projekt.

Inför GP-tävlingen i Cardiff 2013 cyklade Tai från Wolverhampton till Cardiff, en sträcka på 183 kilometer, för att samla in pengar till cancerforskningen. Tais pappa, Rob, gick bort i cancer 2010.

– Som jag sade tidigare, jag gillar att ha mycket att göra. Ju mer jag håller på desto mer tror jag att jag blir en bättre speedwayförare. Jag försöker hela tiden hitta ny publik som inte redan är intresserad av speedway. Många människor förstår inte att sociala medier är ett bra sätt att marknadsföra sig på. Förhoppningsvis hittar jag nya människor som undrar vad speedway är och som blir intresserade av sporten. Det är ett tufft jobb, men jag gillar det, konstaterar Tai Woffinden, som är en av sportens främsta ambassadörer i dagsläget.

Tai Woffinden hoppas kunna fansen i Västervik på flera glädjestunder den kommande säsongen.
Tai Woffinden hoppas kunna fansen i Västervik på flera glädjestunder den kommande säsongen.
Tai Woffinden

Ålder: 32 år.

Familj: Fru och två barn.

Nationalitet: Brittisk.

Klubbar 2023: Västervik Speedway och Wroclaw, Polen.

Meriter: Tre VM-guld, två VM-silver, ett VM-brons, VM-guld i lag med Storbritannien, brittisk mästare tre gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!