"Tror säsongen skjuts upp ytterligare"

2 juni. Då ska elitseriesäsongen i speedway starta. Det är i alla fall tanken. "Jag håller tummarna så hårt jag kan, men tyvärr känns inte den tidsplanen realistisk", säger Dackarnas ordförande Tomas Karlsson.

Hur det blir mer årets speedwaysäsong är fortfarande högst oklart på grund av coronaviruset.

Hur det blir mer årets speedwaysäsong är fortfarande högst oklart på grund av coronaviruset.

Foto: Michael Nordin

Speedway2020-04-15 08:30

Som bekant har coronaviruset kopplat ett järngrepp om idrottsvärlden. Idag har elitserieklubbarna i Sverige ett nytt möte med anledning av den rådande situationen.

Tidigare har speedwaypremiären skjutits upp en gång. Från 5 maj till 2 juni.

– Jag tror att premiären skjuts upp ytterligare. Kanske inte på det här mötet, men inom en stor framtid. Det är väldigt små chanser att säsongen kan dra igång den 2 juni som planerat, säger Tomas Karlsson.

Han fortsätter:

– Titta bara på alla skolavslutningar som ställs in i mitten av juni. Då känns det långsökt att vi ska kunna köra speedway inför publik en vecka tidigare. De allsvenska fotbollslagen kanske kan spela utan publik tack vare sitt tv-avtal, men det kan inte vi.

Flera andra klubbar har arrangerat speedwayträningar den senaste tiden. Är det aktuellt i Målilla?

– Nej. Vi genomför ett stort banarbete i år, så vi är inte redo än. Det är besiktning vecka 17 eller 18. Eftersom det är en annorlunda säsong har vi ingen jättepanik med att få igång träningsverksamheten, säger Tomas Karlsson.

– Även när banan är klar känner jag mig inte helt bekväm med att arrangera träningar. Vad händer om någon blir skadad? Finns det ambulans tillgänglig? Har de plats på sjukhuset? Det är sådana frågor vi måste kolla upp först.

Att den uppskjutna speedwaysäsongen ställer till det ekonomiskt för klubbarna är ingen hemlighet. I förebyggande syfte har Dackarna sagt upp all personal. Om inte säsongen kommer igång träder uppsägningarna i kraft den 30 juni.

I övrigt kan vi rapportera att Målillaklubben har fått in omkring 30 000 kronor från privatpersoner, genom den så kallade 1000-klubben.

– Efter coronautbrottet har vi sett ett ökat stöd från våra supportrar, vilket förstås är mycket glädjande. Alla pengar är jätteviktiga, säger Tomas Karlsson.

Planerar ni några andra aktiviteter framöver?

– Ja, vi kommer sälja fiktiva biljetter till den tänkta hemmapremiären mot Västervik, den 19 maj. Tanken är att vi ska ha en livesändning från arenan den kvällen.

Än så länge har inte Dackarna hört något angående GP-tävlingen i Målilla (15 augusti).

– Just nu lever alla på hoppet att livet ska återgå till det normala så fort som möjligt. Det enda vi vet är att tävlingen i Warszawa har flyttats till den 8 augusti, säger Tomas Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!