Tröttnade på speedway – nu är han GP-general: "En udda uppväxt"

"Thrilla in Malilla". Håll med om att det är en fyndig slogan. På bilden ser ni "GP-generalen" Peter Samuelsson i full utstyrsel med den klatschiga frasen. För det är ju så det är. Det kan bli en ny thriller, den 18:e upplagan i Målilla nästa helg. Vi tog ett längre snack med den allt annat än speedwaynördige Samuelsson inför tävlingen.

Peter Samuelsson är laddad till tusen för den 18:e GP-tävlingen i Målilla.

Peter Samuelsson är laddad till tusen för den 18:e GP-tävlingen i Målilla.

Foto: Torbjörn Allvin

Speedway2024-06-07 19:30

Och okej, vi tar det med en gång, tillbaka till parollen "Thrilla in Malilla". Det är en senare version av den klassiska "Thrilla in Manila". En minst sagt upphaussad och het boxningsmatch mellan legenderna Muhammed Ali och Joe Frazier på Filippinerna för länge sedan.

Nu vet ni det, om ni nu inte redan visste förstås.

Reklammakaren Peter Samuelsson gillar anslaget.

– Vi körde den här slogan för några år sedan och nu kör vi den igen – och den är lite kul, "Thrilla in Malilla". 

För kreatören från Rumskulla gillar när det sticker ut lite, att se saker kanske på ett delvis annat sätt.

Vi träffar honom veckan innan GP-festen på Skrotfrag Arena. På hans kontor på övervåningen på arenan ligger en massa papper utspridda över skrivbordet. Det har sin förklaring i datastrul, som är på väg att åtgärdas.

– Jag har full koll ändå, säger han och skrattar. Och det är faktiskt så att saker och ting fastnar mer när man skriver ner det på papper.

Ni som kan er speedway vet att Samuelsson är ett aktat namn inom sporten. Inte minst för efternamnet tankarna till Conny Samuelsson. En stor profil, både som förare och som verksam i FIM-organisationen. Conny är Peters far. Att den senare numera är GP-ansvarig för Målillas Grand Prix kan därför te sig fullt naturligt, men det är inte hela sanningen. Inte alls.

För här kommer ett konstaterade som kanske kan vara något överraskande.

– Jag är inte speedwayintresserad!

Va?

– Nä, så är det faktiskt. Trots min bakgrund och att jag sitter på den här posten så hänger jag inte med så mycket om vad som händer. Jag vet såklart att det som alltid är fyra förare, att man kör vänstervarv och så har jag koll på några förare, men så mycket mer är det inte, haha.

En naturlig fråga är förstås vad som hänt där. Med en speedwaytokig far?

– Man kan säga att jag blev mätt på speedway redan i tidig ålder. Jag hade en något udda uppväxt där vi nästan ständigt var i väg någonstans i Sverige eller utomlands. Innan jag var tio år hade jag bott över 500 gånger på hotell och motell. Farsan var runt överallt och körde ju också isracing.

undefined
GP-tävlingarna i Målilla brukar bli stora publikfester.

Peter berättar om hur hela familjen var delaktig, med pappa som körde, där mamma tog hand om markservicen och med farföräldrar som mekade och skötte bokningar. De flesta trodde och kanske också önskade att sonen Peter skulle ta efter.

Så blev det inte, i varje fall inte som förare.

– Du vet, på min födelseannons stod det att en "speedwaystjärna var född", säger Peter och ler åt minnet. 

Han tillägger också att han aldrig hade riktigt talangen eller framför allt passionen för att köra speedway, motocross, go-cart eller vad det nu månde var för något. Det passade honom inte.

Ändå. Nu sitter vi här en dryg vecka innan en ny GP-tävling ska avgöras i Målilla. På kontoret – och där han ansvarar för så mycket och förbereder sig för den kommande speedwayfesten.

En bakomliggande förklaring är Carl-Anton Johansson och – Håkan Waxegård (!). Den förstnämnde har tydlig koppling till Målilla och Dackarna som tidigare GP-general, den andre har det inte alls utan är känd i trakten och i musikkretsar för en av dem som startade Hultsfredsfestivalen.

– Att jag kom in i GP-cirkusen beror på att Carl-Anton frågade mig 2016 om jag kunde hjälpa till med deras IT och servrar, som var i ganska undermåligt skick och underdimensionerad. Sen fick jag en förfrågan om jag ville vara med i styrelsen och sen fick jag frågan om jag ville hjälpa till som GP-ansvarig tillsammans med Micke Teurnberg för några år sedan. Så, på den vägen är det.

Håkan Waxegård då?

– Utan honom hade jag inte suttit här idag. Det var tack att han kom till Tullportsskolan i Vimmerby och föreläste om Hultsfredsfestivalen och konserter som jag fick upp ögonen för evenemang. Jag gick med i Rockparty och var med som funktionär i många år. Sen har jag även jobbat på festivaler utomlands och i Sverige.

Det är just det här som driver honom. Alltså, inte speedway i sig, vilket ni säkert redan insett. Utan kort och gott att jobba med evenemang och allt vad det innebär.

– Jag gillar framför allt folkfesten och eventet. Jag vill få människor att trivas när de är här i Målilla. Publiken ska inte märka om det gnisslar på något sätt. Våra gäster ska bli bra bemötta och ha roligt samtidigt. Det hoppas jag innerligt att vi kan ge dem och det är det som jag brinner för.

undefined
Snart är det dags igen. GP-generalen Peter Samuelsson ser fram mot tävlingen.

Han tillägger som i förbigående att en annan styrka han har är just sitt ointresse för speedway (!).

– Jag behöver inte se några heat alls och känna att man missar någonting, utan är det något strul med något under tävlingen så är jag där och försöker hjälpa till så gott jag kan.

Ytterligare en styrka är organisationen i sig. Efter alla år är den intrimmad och funktionärerna vet vad de ska göra och förväntas göra. Peter berättar att 450 personer i runda slängar ingår i funktionärsstaben.

– Och det är faktiskt så, utan alla de här fantastiskt duktiga människor skulle vi inte ha några GP här.

Det mesta tyder även i år på att "Thrilla in Malilla" lockar mycket åskådare.

– Alla siffror vi har pekar åt det hållet. Sen vet man förstås aldrig. Hälften av biljetterna som säljs brukar normalt sett säljas den sista veckan. Och hälften av det de sista två dagarna. Men prognoserna ser riktigt bra ut. Förra året nådde vi över 11 000 åskådare på de tre tävlingarna (GP, GP2 och GP4). Når vi upp i samma nivå nu eller till och med ännu bättre så vore det otroligt bra.

Ekonomiskt då. Är GP en vinstaffär för klubben?

– Jag kan och vill inte gå in på några siffror, men jag kan säga som så att hade vi inte tjänat pengar så hade vi inte arrangerat de här tävlingarna. Det handlar inte om några miljonbelopp, men ibland kan det gå riktigt bra. Och de pengarna använder vi till att investera ännu mer i arenan på olika sätt. Bland annat har vi investerat i helt nya platser för fotografer och huvudarrangörerna för GP-cirkusen är närmast lyriska över hur det har blivit. Vi i Målilla får överlag väldigt bra betyg från dem i utvärderingarna som görs.

undefined
Världseliten i speedway har samlats i Målilla under många år.

Sen kommer "eventfixaren" Peter Samuelsson in på potentialen som finns på Skrotfrag Arena. Om alla möjligheter som finns för att kunna nyttja arenan på andra och flera sätt.

– När vi träffat människor från andra länder i samband med GP-tävlingarna säger vissa att den här arenan är unik. Att den ligger där den gör, ute i skogen och med den kapacitet som finns.

Och nu är det dags för festivalälskaren Samuelsson att ta till orda:

– Tänk om någon i musiksvängen skulle kunna anordna konserter här. Det vore så häftigt. Vi har ju så mycket gratis. Allt från de stora läktarna, till infrastrukturen, parkeringarna, campingen och all el som krävs. Dessutom är det en friluftsarena och det ger ofta en mycket bra känsla och inramning. Möjligheterna är enorma.

Tillbaka till tävlingen. Ni byter från juli 2023 till juni 2024. Gör det någon skillnad på något sätt?

– Nej, det tror jag inte. Det viktigaste är att vi får arrangera under sommaren. Det är ofta en fördel publikmässigt jämfört med att ha en GP-tävling senare och allt vad det innebär med risk för kyligare och osäkrare väder.

På tal om väder, hur ser väderprognosen ut?

– Jag har ganska noga följt hur den ser ut den senaste månaden och allt tyder på bra väder och en temperatur runt 20 grader. Så det ser bra ut.

Finns det någon särskild utmaning för er just det här året?

– Det ska i så fall vara att det är studenttider. Vi har ganska många erfarna funktionärer som inte kan hjälpa till i år då deras barn eller barnbarn tar studenten. En annan sak är att vi numera kör tre tävlingar under helgen och då ställs det lite andra krav förstås.

Du jobbar stenhårt med arrangemanget under ganska lång tid. Hur förbereder du dig? Är det hård träning som gäller, äta rätt, yoga...?

– Haha, nä faktiskt inte på något speciellt sätt. Det enda är väl egentligen att jag tar in på hotell Hulingen och bor där under GP-veckan. Dels är det närmare än hem till Vimmerby och det är mycket smidigare att bo där. Annars, nä.

Till sist, vem tror du vinner "Thrilla in Malilla"?

– Jag hoppas att Kim Nilsson vinner. Det är en trevlig kille och nu får han ett wildcard till tävlingen. Dessutom körde hans pappa (Tommy "Lill-Tummen" Nilsson) ihop med min far.

Se där, lite koll på speedway har Peter Samuelsson trots allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!