Speedwayskolan utbildar framtidens Dackeförare

"Jag fick rysningar", sa Tommy Johansson efter att han sett tioåriga William köra. Speedwayskolan lockar många unga intresserade.

William Andersson, tio år, imponerade på ovalen och till nästa år vill han ha en egen speedwaycykel och fortsätta med sporten.

William Andersson, tio år, imponerade på ovalen och till nästa år vill han ha en egen speedwaycykel och fortsätta med sporten.

Foto: Johannes Widergren

Målilla2021-10-17 10:00

För att försöka trygga återväxten inom sporten och för att ge unga en chans att smaka på banan och motorcyklarna har Dackarna en speedwayskola. Förra året ställde man in till följd av pandemin men i år har man varit igång hela sommaren. På lördagen, som var sista tillfället i år, hade elva ungdomar mellan 6 och 12 år kommit för att köra.

– Vi låter så många som vill prova. Vi hoppas att det kan ge ringar på vattnet och att någon fortsätter, säger Dackarnas Tommy Johansson.

undefined
William Andersson kör även motocross och var bekväm på speedwaycykeln. Enligt Tommy Johansson är tioåringen ett löfte för framtiden.

En av dem som kommit för att köra var tioåriga William Andersson. Han kör motocross och säger att han var bekväm på speedwaycykeln också.

– Det känns bra och det är kul, säger han.

Till nästa säsong vill William ha en egen speedwaycykel och tioåringen fick rejält med beröm av Tommy Johansson.

– Det är underbart. Jag fick rysningar när jag såg honom köra. Det är ett löfte, och det är bara att hoppas att vi sett en framtida Dackeförare, säger han.

undefined
Vincent Harmuth blev intresserad av speedway efter att ha följt med sin farfar och tittat på Dackarna på Skrotfrag Arena i Målilla.

En annan som testade ovalen var nioåriga Vincent Harmuth.

– Jag följde med farfar och tittade på Dackarna och sedan dess har jag bara gillat speedway, säger han.

Vill du bli speedwayförare och köra i Dackarna?

– Ja, jättemycket. Det är min största dröm.

undefined
Dackarnas Tommy Johansson var med och snuvade Smederna på SM-guldet 1974. På lördagen gav han tips till speedwayintresserade ungdomar och hoppas att någon av dem ska växa upp och bli förare i Dackarna.

Tommy Johansson tycker att det roligt att se intresset för sporten, där man trots allt har det tufft med att hitta unga förare. 

– Vi hade en kille som inte hade suttit på en motorcykel innan, första varvet ramlade han omkull men sen har det gått hur bra som helst, säger Tommy Johansson.

Dackarnas Tommy Johansson berömmer tioåriga William Andersson teknik på speedwaycykeln, och ger honom några tips för framtiden.
Dackarnas Tommy Johansson berömmer tioåriga William Andersson teknik på speedwaycykeln, och ger honom några tips för framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!