Smederna redo för rysare i returen: "Pressen ligger på dem"

Smederna är en match från en semifinal men först ska laget hålla undan försprånget mot Dackarna när returen av kvartsfinalen ska avgöras. "De har bra facit på hemmaplan men samtidigt är det historia nu", säger lagledaren Jerker Eriksson.

"Dackarna har bra facit på hemmaplan men samtidigt är det historia nu", säger Jerker Eriksson lagledare i Smederna.

"Dackarna har bra facit på hemmaplan men samtidigt är det historia nu", säger Jerker Eriksson lagledare i Smederna.

Foto: Erik Kruse

Speedway2024-08-26 12:00

Efter 49–41 i den första av två kvartsfinalmöten med Dackarna står Smederna med ena benet i en semifinal. Men först ska Eskilstunalaget sno åt sig minst 42 poäng eller hålla sig undan en förlust med mer än åtta poäng under tisdagens bortamatch på Skrotfrag Arena i Målilla.

– Det är två heat sedan kan det vara lika igen. Så jag är väl lite mer försiktig. Men det är såklart skönare att gå in med åtta poängs ledning än att ligga under med åtta i varje fall och sett till matchen i tisdags ska vi nog vara nöjda med resultatet, säger lagledaren Jerker Eriksson.

För den som har sommarens möte i Småland i minnet vet att Smederna hade en tung afton då laget åkte hem med en brakförlust, 57–33. Vid en koll i statistiken har grabbarna från Eskilstuna bara lämnat Målilla som segrare vid ett tillfälle på de fem senaste försöken – men den gången 2022 bröts matchen redan efter åtta heat (23–25) efter att regnet satt stopp för en fortsättning.

– De har bra facit på hemmaplan men samtidigt är det historia nu. Det vi behöver göra är en bättre match än den vi gjorde i serien i varje fall. Det går väl inte att dra några större växlar av den i somras då det var mer eller mindre hällregn matchen igenom. Det gäller att vara med i starten och löser vi den ekvationen har vi en bra chans.

Finns det någon rädsla att misslyckas?

– Jag tänker aldrig i de scenarierna att man ska misslyckas. Det handlar bara om att lyckas, sedan får vi se hur långt det räcker. Vi ska göra allt vi kan för att hålla undan och det kommer bli tufft men det är långt ifrån omöjligt. Jag tycker att pressen ligger på Dackarna. Alla förväntar sig att de skulle vinna över oss med det här laget, säger Eriksson som väljer att ställa upp med samma manskap som senast.

Och det som talar för Smederna ska klara uppgiften är att flera förare visar toppform. 

Som en viss Michael Jepsen Jensen.

Men enligt Jerker Eriksson är det andra faktor som spelar roll i ett slutspel.

– Nu handlar mycket om de förare som vill mest. Man måste visa att man är beredd att göra allt för att ta sig till en semi. Det gäller att stoppa in framhjulet, för finns luckan är det bara att åka och ligga på gränsen för vad som är tillåtet.

Fotnot: Matchen på tisdag kan du följa via vår liverapportering på www.vimmerbytidning.se med start 18.50.

Laguppställningar

Smederna: 1. Kim Nilsson, 2. Frederik Jakobsen, 3. Rohan Tungate, 4. Michael Jepsen Jensen, 5. Vadim Tarasenko, 6. Philip Hellström Bängs, 7. Joel Andersson

Dackarna: 1. Brady Kurtz, 2. Timo Lahti, 3. Rasmus Jensen, 4. Daniel Bewley, 5. Andzejs Lebedevs, 6. Ryan Douglas, 7. Tomas Jonasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!