Vad hände precis, Dackarna? Ta mig tusan Erkki, du fick rätt!

14 poäng! En gång till, 14 poängs övervikt – till Dackarna. Vem hade kunnat tro det? Knappt en enda antagligen. Och jo, Erkki. Det är bara att konstatera att du hade rätt känsla inför matchen. Nu har Dackarna kopplat ett järngrepp om det här.

Rasmus Jensen och de övriga Dackeförarna "skojade" med Västervik i den första semifinalen och har ena foten i SM-final.

Rasmus Jensen och de övriga Dackeförarna "skojade" med Västervik i den första semifinalen och har ena foten i SM-final.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-09-03 22:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem är då Erkki, kanske ni undrar. Jo, Erkki Lepistö, inbiten Dackesupporter som jag gjorde ett längre reportage om förra veckan inför derbyrysaren mot Västervik. Han var stensäker när han tippade utgången. "Dackarna vinner med åtta poäng, vi spöar dom igen".

Nja, det där var väl ändå att ta i, tänkte jag för mig själv.

Det visade sig att Erkkis tips var i underkant.

I skrivande stund, en dryg kvart efter sista heatet, är det nästan så att jag kliar mig i huvudet och funderar på vad det var som egentligen hände. Hur kunde det sluta så här?

Jag menar, 38–52 är inget annat än en megaskräll. Att Dackarna kanske kunde matcha Västervik i sin egen hemmaborg hade jag lite på känn, men det här. Nä.

Det ska nästan inte kunna ske.

Västervik underpresterade.

Dackarna överpresterade.

De regerande mästarna satte tonen direkt. Med poängövervikt för Lahti och Kurtz i det första heatet. Och så där fortsatte det. Faktum är att ingen Dackeförare var sist över mållinjen i de sju (!) första heaten. Västervik försökte med än det ena, än det andra. Ingenting bet på Målillalaget den här vädermässigt perfekta kvällen. Inramningen var också bästa tänkbara med över 5000 åskådare som kantade Hejla Arena.

De flesta var förstås djupt besvikna när de lommande hemåt i den mörka septemberkvällen.

Det var ju inte så här det skulle sluta för Västervik som kört så bra hela säsongen. Det var nu rivalen Dackarna skulle besegras.

Men...nu väntade mardrömsmotståndaren – i slutspel.

Gemene man satt nog och väntade på en vändning, någonstans. Den kom aldrig. Istället rann Dackarna ifrån. Åtta poäng inför nomineringsheaten blev till slut 14 poäng.

Gissa om det jublades i Dackekretsar. Efter sedvanlig segerceremoni traskade förarna mot de väntande, flaggviftande Dackefansen. De togs emot som hjältar.

Och det kanske med all rätt – trots att vi, som Timo Lahti sa till mig efter matchen, bara är halvvägs.

Jo, Timo. Det har du helt rätt i.

Det här är på intet sätt över. 15 heat återstår, men hur Västervik ska kunna vända på det här ser jag just nu inte.

Inte när så många Dackeförare levererade på den här höga nivån – i Västervik dessutom.

Vad Erkki Lepistö tror behöver jag nästan inte nämna, eller tja...varför inte. Han trodde på klar seger för laget i sitt hjärta även hemma i Målilla.

Just nu kan jag inte säga emot, på något sätt.