Väntat speedwaybesked – så lång är startsträckan

Under fredagen stod det klart att det inte blir någon speedway i Sverige i juni. ESS gick ut och meddelade att Elitserien skjuts upp fram till juli. "Jag hade det på känn", säger Dackarnas ordförande Tomas Karlsson.

Peter Karlsson, till vänster, tillsammans med Tomas Karlsson.

Peter Karlsson, till vänster, tillsammans med Tomas Karlsson.

Foto: Jonas Axelsson

Speedway2020-05-15 20:10

BAUHAUS-ligan, som Elitserien i speedway numera heter, hade sedan tidigare skjutits upp till i juni. Men någon speedway nästa månad blir det inte. Elitspeedway Sverige (ESS) gick på fredagen ut med ett pressmeddelande där man förklarade att ligan skjuts upp ännu en gång och att man siktar på start i juli.
– Det är inte rimligt att serien kan starta under juni med hänsyn till dagens myndighetsbegränsningar och därför väljer vi att stryka dessa datum och istället förbereda oss på en start i juli, säger ESS vice ordförande och medieansvariga Mikael Holmstrand i pressmeddelandet.

Beskedet kom inte direkt som någon chock för speedwayklubbarna i Sverige. Dackarnas lagledare, Peter "PK" Karlsson, visste på förhand om att det skulle bli på det här sättet.
– Ja, jag fick veta om det tidigare i veckan men trodde väl att de skulle gå ut med det tidigare. Beslutet känns dock givet och det känns bra att klubbarna tillsammans kommit överens om det, säger "PK".

Han är däremot inte helt säker på att det är möjligt med start i juli heller.
– Det är väl 50/50 att vi kommer igång i juli, skulle jag säga. Samtidigt känns det bra att man nu inte enbart skjuter upp det någon vecka utan att man tar tag i det ordentligt och skjuter fram det till juli. 
Hur känns det för dig att vara utan speedway så här års?
– Jag minns inte senast jag var utan speedway vid den här tiden, i vuxen ålder i alla fall. Det är tråkigt. Å andra sidan är det här ett bra tillfälle att träna tålamodet, haha.

Dackeordföranden Tomas Karlsson håller med om att det här är rätt beslut och är inne på samma linje som lagledaren.
– Helt klart. Jag hade det på känn och det fanns inget annat val egentligen. Vi har inte haft avsikten att köra utan publik. Det som är bra nu är att man inte sätter något specifikt datum för starten utan det är bättre att man är redo så fort man får klartecken, säger Tomas Karlsson.
Hur lång är startsträckan för er, hur mycket tid behöver ni när ett datum väl är satt?
– Tre veckor har alla klubbar kommit överens om. Det är för att säkerställa så allt är på plats.

Peter Karlsson:
– Vi hade inte kunnat köra nästa vecka, till exempel. Det är för kort tid för att allt ska klaffa. I nuläget vet vi ju inte ens vilka förare som kan starta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!