Världmästaren hade det på känn: "Starkare för varje heat"

Det blev en lång kväll i Målilla. Efter regndrama och två timmars uppskjuten tävling fick vi till sist se världsstjärnorna gå loss mot varandra. Och det var föga förvånande Bartosz Zmarzlik som fick segerjubla efter att ha vunnit finalen. Därmed blev han historisk. "När jag vaknade i morse kände jag att det skulle bli en bra dag", säger polacken.

Bartosz Zmarxlik var såklart belåten när han mötte pressen efter triumfen i Målilla.

Bartosz Zmarxlik var såklart belåten när han mötte pressen efter triumfen i Målilla.

Foto: Jens Lidesjö

Speedway2024-06-15 23:59

Regnet spelade sitt spratt med GP-arrangörerna. Därmed blev det en uppskjuten tävling i Målilla på lördagskvällen. 

Men efter två timmars väntan brummade motorerna igång och världsförarna gav sig ut på den blöta banan för att mäta sig mot varandra i kampen om de viktiga VM-poängen. 

Det var en tuff kväll för att ta sig till semifinalerna. Nio poäng krävdes, och svenskhoppet Fredrik Lindgren tackade därmed för sig efter grundomgångarna då han bara lyckades köra in åtta pinnar.

Bättre lycka hade Dacke-förarna Dan Bewley och Andzejs Lebedevs som tog sig vidare på nio respektive elva poäng. Men där tog det roliga slut, då båda hemmaförarna hamnade sist i sina respektive semifinaler. 

undefined
Svenske Fredrik Lindgren lyckades inte ta sig till semifinalerna.

Finalen bjöd på en fajt mellan fyrfaldige världsmästaren Bartosz Zmarzlik, Max Fricke, Jack Holder och Robert Lambert. Där var det polacken som visade högsta klass. När fyra varv var färdigkörda knöt han näven och lyfte den upp i luften för att markera sin 24:e GP-seger.

Det var såklart en nöjd Zmarzlik som mötte pressen efteråt. 

– Det känns helt fantastiskt. När jag vaknade i morse kände jag att det skulle bli en bra dag och så blev det. Men i och med regnet blev det en större utmaning. Jag och mitt team prövade olika inställningar och jag kände mig starkare och starkare för varje heat. Jag är väldigt glad över segern.

undefined
Bartosz Zmarzlik tog hem sin första GP-seger för säsongen.

I och med detta har Lejonens stjärna mest segrar i Grand Prix-sammanhang genom tiderna. Innan kvällen hade han lika många som Jason Crump.

– Jag är väldigt glad över vad jag lyckats uppnå hittills i min karriär. 

Zmarzlik har utökat ledningen i GP-serien. Inför nästa GP i Gorzow, Polen, som körs 29 juni har han nu ett försprång på 17 poäng ned till Robert Lambert på andraplatsen. På frågan om han kan komma att utöka den ledningen på hemmaplan blev svaret följande:

– Jag kommer försöka göra ett bra jobb som alltid, men sen får vi se vad som händer. 

undefined
Max Fricke tog hem andraplatsen.
undefined
En till synes urladdad Robert Lambert fick nöja sig med att komma trea.

Max Fricke, som gjorde sitt blott andra GP i år, tog hem andraplatsen i Målilla, före Robert Lambert på en tredjeplats och Jack Holder som slutade sist i finalen.

Målillas Grand Prix var det femte på 2024 års kalender. Det återstår sex tävlingar innan det sista för säsongen – 28 september i Torun, Polen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!