Artem Laguta: "Jag har ansökt om polsk licens"

Ryska idrottare portas just nu frÄn idrottsevenemang vÀrlden över. Den regerande vÀrldsmÀstaren i speedway, Artem Laguta, Àr en av de som kan komma att drabbas.

Regerande vÀrldsmÀstaren Artem Laguta ansöker nu om polsk licens.

Regerande vÀrldsmÀstaren Artem Laguta ansöker nu om polsk licens.

Foto: Torbjörn Allvin

Speedway2022-03-03 14:08

Rysslands invasion av Ukraina har fÄtt stora konsekvenser pÄ mÄnga plan. Idrottsutövare frÄn Ryssland Àr inte lÀngre vÀlkomna i flera lÀnder. I vÀntan pÄ beslut i frÄgan huruvida ryska speedwayförare ska fÄ köra i Polen och Sverige eller inte gör VÀstervik Speedways Artem Laguta sig redo för en ny sÀsong. Det berÀttar han till den polska Sportowefakty.pl

– Jag har ansökt om att fĂ„ köra pĂ„ polsk licens. Jag har bott i Polen i tio Ă„r, mina barn gĂ„r i polsk skola. Jag kĂ€nner mig verkligen europeisk. Som jag ser det kan jag inte göra nĂ„gonting annat. 

Laguta Àr Àven tydlig med att ta avstÄnd frÄn Vladimir Putin och kriget i Ukraina.

– Det hĂ€r Ă€r inte mitt Ryssland, det Ă€r Putins Ryssland och jag vill inte ha nĂ„gonting att göra med det.

Beslutet att byta till polsk licens tas emot med blandade reaktioner i Polen. Det Àr inte alla som tycker att det Àr positivt.

"Fans i sociala medier menar att Lagutas beslut att byta licens kommer försent. Det Àr mÄnga som tror att han enbart gör det hÀr för att han förstÄr att han inte kommer fÄ köra i den polska ligan dÀr han tjÀnar mest pengar", skriver Sportowefakty.

Den polska klubben Stal Gorzows före detta ordförande, Wladyslaw Komarnicki, Àr en av de som tycker att Laguta inte ska beviljas polsk licens.

– Vi har gett honom sĂ„ mĂ„nga chanser i det hĂ€r landet. Nu kan man inte göra nĂ„gonting halvhjĂ€rtat. HĂ„ller han inte med om vad hans ledare gör fĂ„r han avsĂ€ga sig sitt ryska medborgarskap.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!