Västervik kvalificerade för Elitserien

Västerviks Speedway är sportsligt kvalificerade för Elitserien - det står klart efter att laget på torsdagkvällen besegrat Vargarna på Stena Arena. Lagen följdes länge åt men Västervik ryckte efter paus och vann med 50-40.

Foto:

Speedway2017-09-21 19:28

Förutsättningarna efter det första finamötet - i Norrköping, för en vecka sedan - var att Vargarna klev in i returen med ett tvåpoängsövertag. Inför matchen var Västerviks lagledare Morgan Andersson och hans lagkapten Peter Ljung samstämmiga: utgångsläget var bra. Att Vargarna, med Linus Sundström i spetsen, vann match nummer ett med två poäng var hanterbart. Om man bara hade en bra hemmadag var det lugnt, hette det på förhand.

Och efter femton heat kunde man konstatera följande: Västerviksförarna hade, i stort, en bra dag och två poängs underläge hade vänts till åtta poängs seger - och Västerviks Speedway är på sportsliga grunder kvalificerade för Elitserien 2018.

– Det här är stort, bland det skönaste jag varit med om, säger lagets lokala förmåga, Anton Karlsson, efter matchen.

Karlsson hade annars en speciell tävling. I sitt första heat körde han fort och bra - var påväg mot en tvåpoängare - när han gick omkull.

– Banan var bra, det var bara jag som inte var van vid underlaget, som var lite speciellt idag, säger Karlsson.

Som skulle stöta på ytterligare hinder. Inför sitt andra framträdande fattade cykeln eld framme vid tejpen och Karlsson fick utgå.

– Det var märkligt, vi vet inte riktigt vad felet är, det har hänt vid ett tillfälle tidigare.

Men: revanschen skulle komma. I det tionde heatet körde Karlsson - tillsammans med klubblegendaren Peter Ljung - hem en fem-etta inför de 1130 personer som sökt sig till Stena Arena. Därmed öka Västervik ledningen i matchen från två till sex poäng.

–Att ta en fem-etta med Peter är såklart häftigt, säger Anton Karlsson, som slutade på 3+1 poäng.

Matchen då? Jo, den var jämn. Efter nio heat ledde Västervik med två poäng, vilket innebar helt lika i totalställningen. Det var en ryckig tävling på en svårhanterlig bana. Förutom Karlssons vurpa var det flera förare som ohotat gick i gruset, plus en mitt-i-heat-uteslutning (Oliver Berntzon)

Morgan Andersson var märkbart både lättad och glad efter att Vargarna besegrats.

– Både jag och förarna är tävlingsmänniskor. Det märktes att det var något speciellt på spel idag. Vargarna har varit ute och sagt att vi borde vara skakiga och oroliga, det gör det extra skönt.

Västervik var inte riktigt med i inledningen av matchen, och när Vargarna tog en fem-etta i det tredje heatet spreds viss oro på arenan. Skulle man greja det?

– Det blir ingen hemmabana när det är såhär. Vi var lite fel ute med inställningarna men visade klass när vi kämpade oss tillbaka.

Vad säger du om Anton Karlssons tävling?

– Han gör det jäkligt bra, en strulig tävling till trots.

Sportsligt kvalificerade - men inget besked om huruvida Västervik kommer att Elitserieköra 2018. Rune Nilsson, ordförande, låter hälsa att man har styrelsemöte på måndag där ett definitivt beslut fattas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!