Dackarna visade ingen pardon mot skadeskjutet Piratlag

Det rullar på nu, Dackarna. Övertygande derbyseger mot Västervik förra veckan – och så det här. Storseger mot serieledande Piraterna på bortaoval.

Krönikören Torbjörn Allvin var på plats på Autoexperten Arena i Motala och mötet mellan Piraterna och Dackarna.

Krönikören Torbjörn Allvin var på plats på Autoexperten Arena i Motala och mötet mellan Piraterna och Dackarna.

Foto: Jens Bollius/Montage

Speedway2023-05-30 21:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi bjöds på fantastiskt speedwayväder i Motala. Och det är klart att det bjöd in till nästan lika fantastiska förarprestationer – av Dackarna. Men det var en kväll som ur Dackesynpunkt inte alls började bra. I det första heatet blev nämligen världsstjärnan Maciej Janowski utesluten då han var för sen till starttejpen. Noll poäng. Snopet, snöpligt och onödigt. 

Var det ett omen för matchutvecklingen, månne?

Nä, nä. Långt ifrån. 

För Piraterna fick nämligen en ännu sämre start, redan innan matchen. Kort före matchstart kom nämligen beskedet att Motalalagets fixstjärna Piotr Pawlicki inte kom till start. Personliga skäl angavs som orsak. 

Det var – såklart – ett mycket tungt avbräck för Piraterna. 

Värre skulle det bli. Inte bara då resultatmässigt, då Dackarna hade poängövervikt i varenda heat utom två! I det sjätte heatet blev Oskar Fajfer pååkt när Filip Hjelmland fick ett rejält kast och smällen tog illa för Fajfer – som tvingades bryta med rejäl smärta i sin vänsterfot. 

Sen var matchen i princip över, kändes det som. Piraterna kunde förståeligt inte resa sig med bara fem kvarvarande förare. Frågan är, må vara att den är rent hypotetisk, om det ändå räckt med fullt manskap. Anfört av en fullkomligt briljant Daniel Bewley hade de haft svårt att rubba ett Dackarna i bra form. Bewley var i en helt egen klass den här kvällen. Ingen hade en chans att hänga med den snabbe britten, förutom i det sista heatet. Då snuvades han på att ta full pott av Przemyslaw Pawlicki. 

Här tycks Dackarna ha hittat ett riktigt guldkorn, som när allt ska avgöras i höst och medaljerna fördelas, kan bli den avgörande faktor som alla lag vill ha. GP-föraren Bewley har verkligen växlat upp efter en något tveksam inledning i sin nya klubb. Det här gäller Dackarna i stort, som har imponerat i de två sista kamperna. 

Mot Piraterna blev det storseger med 53–37 till slut. Det var ett styrkebesked av mästarlaget från 2021. Då ska man också ha i åtanke att det strulade rejält i tre av heaten där Dackeförare (Janowski, Hjelmland och Lebedevs) av skilda anledningar kammade noll. 

Gissa om Dackesupportrarna på bortre stå var glada och upprymda efteråt. De hyllade sina hjältar rejält på Autoexperten Arena denna kväll. Den var något att minnas för dem, på flera sätt. Inte bara för den sköna vinsten mot dåvarande serieledarna, utan även för det fantastiska vädret och Daniel Bewleys uppvisning.