Inken tar plats i Vetlandas elitserielag i speedway

Inken Pöker i elitserien i speedway? Det Àr inte alls omöjligt att det blir sÄ för den unga Virserumstjejen Inken Pöker nÀsta Är. Hon har nÀmligen presenterats i Vetlandas trupp. "Jag hade inte vÀntat mig det hÀr", sÀger hon.

Inken Pöker frÄn Virserum har tagit plats i Vetlanda Speedways elitserietrupp till 2022.

Inken Pöker frÄn Virserum har tagit plats i Vetlanda Speedways elitserietrupp till 2022.

Foto: Vetlanda Speedway/Privat

Speedway2021-11-29 19:00

En skrĂ€ll? Jovisst. 15-Ă„ringen frĂ„n Virserum kan skriva historia som den första kvinnliga Ă„karen i Bauhausligan nĂ„gonsin. 

– Hon har tagit plats i truppen och vill visa att det finns tjejer i speedwaysporten och som vill satsa hĂ„rt. Inken gĂ„r in för det hĂ€r till 110 procent och för oss som klubb tycker vi att det hĂ€r Ă€r viktigt, sĂ€ger Vetlandas nye lagledare Rikard Kling. 

Trots sin ringa Ă„lder, Inken gĂ„r i nionde klass, har hon kört speedway i ganska mĂ„nga Ă„r redan. 

– Jag började nĂ€r jag var fem-sex Ă„r. Jag och brorsan (Jörn) började nog samtidigt. 

Vad var det som lockade med speedway?

– Vi i familjen var och tittade pĂ„ en elitseriematch i MĂ„lilla. I samband med den hade ungdomarna uppvisning. Jag tyckte att det sĂ„g roligt ut och ville ocksĂ„ testa. Jag tjatade och tjatade pĂ„ min mamma (Astrid) och till slut fick jag testa. 

NÀr Sporten pratar med mamma Astrid sÀger hon att motorintresset alltid varit stort i familjen och att hon kÀnner stolthet att dottern Inken nu tagit plats i Vetlanda Speedways trupp för 2022.

Steget frÄn matcher i ungdomslag till elitserien Àr förstÄs gigantiskt. Inken Pöker hoppas pÄ att hon fÄr möjlighet att köra i högstaligan redan nÀsta sÀsong.

– Ett mĂ„l jag hade var att jag skulle ta plats i elitserien (Bauhausligan) inom tre till fem Ă„r. Nu gör jag det redan nĂ€sta Ă„r. Jag kommer framför allt att fĂ„ köra i vĂ„rt lag i division ett, men gĂ„r det bra dĂ€r sĂ„ finns sĂ€kert chansen att jag fĂ„r köra nĂ„gon match i högsta serien.

Vad har du mött för reaktioner sedan det kom ut att du tar plats i Vetlandatruppen?

– Bara positivt. Jag fĂ„tt bra respons frĂ„n omgivningen och Ă€ven frĂ„n lĂ€rare och elever pĂ„ skolan. 

Inken Pöker berĂ€ttar att drömmen nĂ„gon gĂ„ng i framtiden Ă€r att kunna livnĂ€ra sig pĂ„ sporten och ocksĂ„ att fĂ„ köra GP. 

Har du nÄgon förebild bland förarna?

– Ja, jag gillar Zmarzlik (Bartosz) och Laguta (Artem). Bland svenskarna tycker jag att Victor Palovaara kör bra. Jag hjĂ€lpte ocksĂ„ honom att meka i depĂ„n den hĂ€r sĂ€songen. 

Rikard Kling, som nÀrmast kommer frÄn Dackarna, sÀger sÄ hÀr om Vetlandas trupp:

– Vi ser kommande sĂ€song som nĂ„got av en nystart i klubben. Det gĂ€ller att försöka fĂ„ ihop ett lag med mĂ„nga hungriga förare, som vill nĂ„got med sin speedway. Vi har inte presenterat sĂ„ mĂ„nga förare hittills, men kĂ€nner ingen panik. Inom kort Ă€r tanken att vi ska gĂ„ ut med ytterligare tvĂ„ klara förare i truppen. Det innebĂ€r att det bara Ă€r tvĂ„ till som ska in. 

Hittills Ă€r Pawel Przedpelski, Tomasz Gapinski, Filip Hjelmland och Sergey Logachev de förare med ingĂ„ngsnitt över 0,500 poĂ€ng som Ă€r klara för klubben. De tre förstnĂ€mnda Ă€r sedan tidigare etablerade. Sergey Logachev Ă€r det dĂ€remot inte alla som kĂ€nner till. 

– En intressant förare frĂ„n Ryssland. Jag har hört mycket gott om honom frĂ„n mina polska kontakter. För oss tror jag det Ă€r viktigt att utnyttja fördelen av vĂ„r hemmabana. Den Ă€r speciell, menar Kling.

Ni har tappat flera tongivande förare. Hur ser du pÄ tappet av vÀrldsstjÀrnan Bartosz Zmarzlik?

– Klart man vill ha en sĂ„n skicklig förare nĂ€r det drar ihop sig i det 15:e heatet. Samtidigt tar han stor plats i truppen med sitt höga snitt. SĂ„ pĂ„ sĂ„ sĂ€tt Ă€r Wozniak (Szymon) och Kubera (Dominik) lika tuffa tapp kan jag tycka.

PremiÀr Bauhausligan 2022

HĂ€r Ă€r premiĂ€romgĂ„ngen för högsta ligan i speedway nĂ€sta sĂ€song. 

3 maj: Lejonen-Rospiggarna, Vetlanda-VĂ€stervik, Piraterna-Dackarna, Indianerna-Masarna.

5 maj: Smederna kör sin första match mot Rospiggarna. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!