För enkelt att skylla på TV-sändningarna

Jag har tidigare i en artikel skrivit att publiken sviker Västervik Speedway och elitserien i synnerhet.

8 augusti 2019 18:00

Många skyller publiktappet på bland annat Öst Media, där VT ingår, som har börjat att direktsända elitseriematcherna på nätet.

Jag har grävt lite djupare i publikstatistiken och att skylla på VT samt att andra mediehus sänder matcherna är att göra det enkelt för sig.

De tre hemmamatcherna för Västervik Speedway som VT har sänt har setts av totalt 7 390 åskådare på Hejla Arena. Det ger ett snitt på 2 463 åskådare per match.

De fyra hemmamatcherna som VT inte har sänt har setts av totalt 6 303 åskådare. Det ger ett snitt på 1 575 åskådare per match.

Öst Media betalar givetvis en summa till produktionsbolaget som sänderna matcherna, som i sin tur har ett avtal med elitserieklubbarna.

När det gäller det resultatmässiga kan vi konstatera att det som för ett par veckor sedan såg glasklart ut är inte lika glasklart längre.

Efter segern över Piraterna hemma den 9 juli var Västervik Speedway på väg mot SM-semifinal med stormsteg.

Avståndet ner till Vetlanda på tredje plats var sex poäng.

Det var inget som talade för att Västervik skulle missa att gå direkt till SM-semifinal när segertåget rullade på som bäst.

Återigen har vi fått ett bevis på att det kan svänga fort i sportens värld.

Det har blivit ett rejält stopp för Västerviks segertåg i och med de tre raka förlusterna.

Lika hastigt som lustigt har Västervik tappat serieledningen till Vetlanda, och Dackarna på tredje plats är bara två poäng efter. Båda Smålandsrivalerna har en match mindre körd än kollegan från ostkusten.

Räkna med en rafflande avslutning när det ska avgöras vilka två lag som kniper de två direktplatserna till SM-semifinalerna.

Västervik har kvar att möta Rospiggarna hemma och Vetlanda borta, medan Vetlanda möter Smederna och Lejonen, båda på bortaplan, förutom matchen mot Västervik. Dackarna avslutar med att möta Piraterna borta och Masarna samt Indianerna på hemmaplan.

Dackarnas två sista matcher körs efter att sista omgången i grundserien i elitserien har körts den 20 augusti. I vilken annan sport skulle detta tillåtas?

Västervik kan alltså hamna i ett läge där de inte kan påverka sin egen situation.

Som det ser ut i nuläget måste Västervik troligen ta full pott, sex poäng, i de två avslutande matcherna om det ska bli en direktplats till semifinal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard Nilsson