Wirebrand: ”Kan inte bli häftigare”

Med ryske världsstjärnan Emil Sayfutdinov tillbaka i laget har Elit Vetlanda tre absoluta toppförare i laget. De kan mycket väl bli tungan på vågen i det stekheta derbyt i kväll. – Klart att det är jätteviktigt för oss att Emil är med igen, säger sportchefen Mikael Wirebrand.

TILLBAKA. Emil Sayfutdinov har varit skadad en längre tid. Nu är han tillbaka i Vetlandadressen i derbyt mot Dackarna.

TILLBAKA. Emil Sayfutdinov har varit skadad en längre tid. Nu är han tillbaka i Vetlandadressen i derbyt mot Dackarna.

Foto: Scanpix

Speedwaybilagan2016-07-05 09:30

Ni kommer ihåg hur det var i det förra derbyt. Vetlandas stjärnor Tai Woffinden och Bartosz Zmarzlik körde skjortan av hemmaförarna och tog tillsammans 32 av Vetlandas 47 poäng. Det gick inte att stoppa dem. Addera då duon med Emil Sayfutdinov och de får en supervass trio.

– Vi har byggt laget med tre kanonförare. Sedan är det bara att hoppas att dom och övriga killar levererar.

Vad kan man förvänta sig av Sayfutdinov efter comebacken?

– Normalt sett är det ganska tufft att leverera direkt, men det gäller inte alltid Emil. Han brukar vara väldigt stark efter skador. Och nu har han ju några tävlingar i kroppen. Sedan får vi se om den rätta känslan finns där, säger Mikael Wirebrand.

”Häftigt scenario”

Wirebrand är som alla andra fullt medveten om matchens betydelse.

– Ja... det är verkligen ett kanonhäftigt scenario. Inte nog med att det är derby, det är ju så mycket som står på spel. Det är absolut säsongens hetaste match. Matchen är oerhört viktig för båda lagen.

Wirebrand tror att det kan bli en hel del tjuv- och rackarspel, som han kallar det:

– Det finns sedan tidigare en rivalitet mellan lagen och det kommer nog bli en hel del snack både innan, under och efter matchen.

Brukar bli jämnt

Vetlandas sportchef tror på en stenhård batalj mot grannen i öster:

– Jag har grym respekt för Dackarna. De har många bra förare och flera av dem har kört här i Vetlanda. Det kan sluta hur som helst. Historiskt sett brukar det också bli väldigt jämna matcher mellan oss i grundserien.

Vad tror du, är det kört att nå slutspel för laget som förlorar ikväll?

– Om det nu är ett av av lagen som förlorar, så måste de ha mycket tur i de resterande matcherna och ha många resultat i de övriga matcherna som går deras väg.

Förre förbundskaptenen och Vetlandalegendaren Bosse Wirebrand, Mikaels far, säger så här:

– På förhand ser det helt öppet ut, med viss fördel för Vetlanda efter deras vinst i Målilla. Men inget av lagen har imponerat tidigare under säsongen.

Varför har det gått så knackigt för seriefavoriten Vetlanda?

– Självklart har skadorna på Hampel (Jaroslaw) och Sayfutdinov (Emil) påverkat resultaten i hög utsträckning. Sedan är det ju också så att vissa förare inte har levererat så som man trott. Detsamma gäller i Dackarna.

Vad kommer att avgöra?

– Det är alltid många aspekter som spelar in, men jag tror att minst fyra förare måste köra på topp. Annars är det svårt att vinna matcher. Och man kan snacka om reserverna hit och dit, men oftast är det i heat 14 och 15 allt avgörs.

Är derbyna lika heta som de var förr?

– När jag var ledare var faktiskt inte derbymatcherna mot Dackarna något speciellt. Däremot när jag var förare. Då var det matcher som nästan var på liv eller död. Och jag har förståelse för att de här matcherna betyder mycket för supportrarna. Jag värnar om båda lagen och vill att det ska gå bra för Vetlanda och Dackarna.

VETLANDA - DACKARNA

Vetlanda:
1) Bartosz Zmarzlik, 2) Tobiasz Musielak, 3) Emil Sayfutdinov, 4) Oliver Berntzon, 5) Tai Woffinden, 6) Ricky Kling, 7) Kenny Wennerstam.

Dackarna:
1) Maciej Janowski, 2) Kacper Gomolski, 3) Patryk Dudek, 4) Rune Holta, 5) Peter Ljung, 6) Magnus Karlsson, 7) Mikael Max.

Vi tippar kvällens omgång:
Vetlanda-Dackarna 46-44
Masarna-Lejonen 50-40
Indianerna-Piraterna 48-42
Rospiggarna-Smederna 52-38

Väderprognos, Vetlanda, tisdag kväll:

15 grader och molnigt. Källa: SMHI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!