Här är de talangfulla ungdomarna som får stipendium

För 18:e året i följd har Sparbanksstiftelsen Vimmerby delat ut sina stipendier till lovande ungdomar. I år uppmärksammades fyra stipendiater med idrottsanknytning och två inom kultur i samband med torsdagskvällens festligheter på Mässhallarna i Vimmerby.

Stipendiaterna övre raden fr.v: Elis Åström, Elsa Lindh och Hanna Kling. Nedre raden fr.v: Saga Apell, Hugo Karlsson, Ole Nijdam och Ville Abenius.

Stipendiaterna övre raden fr.v: Elis Åström, Elsa Lindh och Hanna Kling. Nedre raden fr.v: Saga Apell, Hugo Karlsson, Ole Nijdam och Ville Abenius.

Foto: Magnus Strömsten

Sporter2024-11-14 21:56

Genom åren har en rad lokala unga förmågor fått ta del av Sparbanksstiftelsen Vimmerbys stipendium. I år är det fyra lovande idrottare som tilldelas 10 000 kronor vardera och deras moderklubb får samma summa.

undefined
Ville Abenius lämnade Vimmerby IF under året och spelar numera för Östers IF.

Ville Abenius, Fotboll 

Fotbollsspelaren Ville Abenius är 16 år och hann med att göra A-lagsdebut i Vimmerby IF under året innan han flyttade till Växjö för studier på fotbollsgymnasium. Mittfältaren spelar numera för Östers IF och har precis kommit tillbaka från en efterhängsen skada.

– Jag fick verkligen smaka på den tuffa delen av att spela fotboll på elitnivå direkt. Jag åkte på en bristning i lårmuskeln och fästet och missade nio veckor. Nu har jag kunnat börja träna igen hoppas vara med och spela en match i helgen med U17-laget, säger han.

Att flytta till en ny stad och klara sig på egen hand är en stor omställning. Ville känner ändå att det löst sig bra.

– Jag bor granne med tipshallen och har träningsplaner utomhus runt hörnet. Skolan ligger tio minuter bort med buss så vardagen funkar väldigt bra.

Hur intensivt tränar du?

– Med skolan och laget blir det i regel tio pass i veckan totalt. 

Östers IF tog nyligen klivet upp i Allsvenskan igen och Abenius vittnar om att det är drag kring fotbollen i Växjö.

– Jag var på plats när laget hyllades på stan tidigare i veckan och det var väldigt mycket folk. Det är extra kul för mig att tillhöra akademin i en allsvensk klubb.

Vad har du för framtidsdrömmar med fotbollen?

– Främst gäller det att ta mig till Allsvenskan, men på längre sikt vill jag ta mig till en klubb i någon av de fem största ligorna i Europa.

Vad ska du använda stipendiepengarna till?

– Hälften av dem kommer jag investera i aktier. Jag har ett stort intresse för sådant och känner att det är klokt att spara för framtiden. Sedan kommer jag köpa en säck med tio bollar så jag kan träna lite på egen hand framöver också.

Saga Apell, Cross/Enduro

Vimmerby MS fortsätter att få fram lovande utövare inom motorsporten. En av dem är 14-åriga Saga Apell som började köra motocross när hon bara var fem år gammal. I år har hon fått lite av ett genombrott i enduro med en rad framskjutna placeringar i sin åldersklass.

Vilka meriter är du mest stolt över?

– Andraplatsen i USM-serien i enduro smäller högst tillsammans med att jag kom tvåa i Ränneslättsloppet, säger Saga som fokuserat på enduron på senare tid.

Under säsongen har hon varvat mellan två olika motorcyklar och det har varit lite av en prövning.

– I USM har jag kört på en 85 kubikare och i långloppen har jag fått prova den större 125 kubikaren. Det är svårt att byta till den mindre cykeln när man vant sig vid den stora som det är lite mer drag i.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Att ta mig an Novemberkåsan i framtiden vore häftigt. Jag var och kollade på tävlingen i Vimmerby förra året. Det är väldigt tufft, men spännande.

Vad ska du använda stipendiepengarna till?

– Det kostar att hålla på med enduro så det går alltid åt.

undefined
Hugo Karlsson tävlar liksom syrran Linneá framgångskrikt i folkrace.

Hugo Karlsson, Folkrace

Den andra stipendiaten från Vimmerby MS är folkraceföraren Hugo Karlsson. 16-åringen spelar både fotboll och innebandy till vardags, men har liksom hela familjen ett brinnande intresse för bilsporten.

I år har han gjort sin andra säsong och visat prov på stor talang.

– Det har gått väldigt bra. De prestationerna som jag är mest nöjd med är min andraplats på Gotland och att jag nådde C-finalen i Semesterracet.

Kommande säsong gör Hugo sitt sista år som junior. Då är han redo att ta ytterligare ett kliv.

– Målet är att försöka ta så många vinster som möjligt nästa år. 

Vad ska du använda stipendiepengarna till?

– Pengar går alltid åt inom folkrace så det är värdefullt att få in det här tillskottet.

undefined
Ole Nijdam går på bowlinggymnasium i Nässjö.

Ole Nijdam, Bowling

Den fjärde stipendiaten är Vimmerby Bowlingklubbs Ole Nijdam. 17-åringen går andra året på bowlinggymnasium i Nässjö och spelar för Team Clan. 

När sporten når honom är han i hemtrakterna och gör praktik.

– Jag praktiserar på Vimmerby Elektriska. Det är kul att få prova på det som jag har tänkt att jobba med i framtiden.

Hur går det med bowlingen?

– Jag har spelat tre seriematcher och ett par tävlingar på hemmaplan. Spelet är stabilt, men formen är kanske inte helt på topp.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Jag har slagit en 300-serie en gång och det hade varit kul att lyckas med det igen. Annars har jag inget direkt mål utan tar det som det kommer.

Vad ska du använda stipendiepengarna till?

– Jag ska spara dem och använda till att ta körkort nästa år. Och kanske köpa något nytt klot.

undefined
"Jag var inte medveten om att jag var nominerad. Så det blev värsta chocken. Men det är en väldans ära", berättar Elsa Lindh.

På kulturfronten uppmärksammades två ungdomar från kommunen.

Elsa Lindh, Film

16-åriga Elsa Lindh har hållit på med film sedan hon var fyra år gammal. Hon har blivit uttagen till filmfestivalen Tellus och studerar nu film på Kulturama i Stockholm.

Hur började din kärlekshistoria till film?

– Det känns nästan som att passionen valde mig. Jag har inte filmat långfilmer sedan jag var fyra år, men jag tog mamma och pappas lilla gula kamera och tog massa bilder. Det blev på senare år till stop motion, sedan kortfilmer och nu lite mer seriösa projekt.

Vad vill du göra framåt?

– Min dröm är att bli regissör. Men det är en så svår bransch att ta sig in i. Så just nu vill jag hitta mitt eget uttryck inom film och sedan kanske börja jobba som ljus- och ljudtekniker.

Vad kommer du använda stipendiepengarna till?

– Jag har flyttat hemifrån och det är dyrt att leva. Men jag vill lägga undan pengarna och vänta tills att jag behöver dem för att göra film.

undefined
”Jag har nog tänka söka mig vidare till en högre utbildning och det lutar att jag sedan vill jobba inom musiken”, svarar Elis Åström på frågan om vad han har för framtidsdröm.

Elis Åström, Musik

15-årige Elis Åström går musikprogrammet på De Geergymnasiet i Norrköping.  Han har spelat saxofon sedan tredjeklass och har under våren turnerat i Tyskland.

– Jag började på saxofon för sju år sedan men nu har det övergått till att klarinett har blivit mitt huvudinstrument. Jag tycker att den har en fin klang och att det låter väldigt bra om den. Sedan är det ofta väldigt roliga stämmor och utmanande att spela.

Hur kom du in på det här med musiken?

– Båda mina föräldrar spelar instrument. Jag såg upp till det och kom på att jag också ville syssla med musik. Jag spelar väldigt varierat men tycker nog att marschmusik är extra roligt.

Vad är det största du har varit med om hittills?

– Jag är med i Marinens Ungdomsmusikkår. I våras var vi i Tyskland och spelade tre föreställningar. Det var nästan 20 000 totalt i publiken.

Vad kommer du använda stipendiet till?

– Det kommer självklart att gå till musiken. Men jag har inte klurat ut till exakt vad än.

Till sist delade Fastighetsbyrån ut ett stipendium till Hanna Kling. Hon har utmärkt sig akademiskt och går tredje året på Naturprogrammet på Vimmerby Gymnasium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!