Sportsnack: Allvin & Lidesjö spekulerar: "Ren och skär magi!"

Sportmaskineriet går på högvarv. Så nog finns det ämnen så det räcker och blir över, att analysera och ge åsikter kring. Vi ställde därför våra sportreportar Torbjörn Allvin och Jens Lidesjö mot väggen! Nedan finner ni svaren.

Vimmerby Hockey, Vimmerby IF och Dackarna är med i veckans Sportsnack.

Vimmerby Hockey, Vimmerby IF och Dackarna är med i veckans Sportsnack.

Foto: Jens Lidesjö, Magnus Strömsten

Sporter2024-08-23 18:00

Det är mindre än en månad kvar till Vimmerby Hockeys allsvenska premiär. Det har börjat riktigt bra under "Piva", med två klara segrar mot rivalen Tranås och en psykologiskt (kanske) stärkande seger mot Kalmar HC. Vad är era intryck efter inledningen på försäsongen?

Lidesjö: – Ja, just nu går det väl inte uttrycka det på något annat sätt än att det varit någon form av succéinledning för skåningen vid rodret. Jo, jag vet... Det är bara försäsong. Och ibland är jag själv av uppfattningen att det kanske är bättre att spela lite halvtaskigt innan det är skarpt läge. Dåligt genrep ger bra premiär, och allt det där. Men i Vimmerbys fall tänker jag precis tvärtom. Jag tror dessa resultat ingjuter mod hos samtliga i den, i en allsvensk kontext, oerfarna klubben. Det bevisar att det finns kvalitet i laget, och en god grund att växa vidare på. Mot Kalmar var faktiskt VH bättre i spelet i stora stunder dessutom. Det har varit en optimal start på försäsongen enligt mig.

Allvin: – Ett ganska blekt Tranås är ett lag Vimmerby ska besegra, vilket de också gjorde dubbelt. Det var egentligen inte så mycket att säga om det, förutom att det var ruggigt starkt att hålla nollan i båda dom kamperna. Prestationen mot Kalmar var en nivå högre. Jag var på plats i Hatstore Arena (herregud, vilken fin arena!) i onsdags och VH var riktigt bra större delen av matchen. Till och med överraskande bra. De var klassen bättre än sin kommande allsvenska konkurrent. Sen fanns det såklart skönhetsfläckar som måste tvättas bort. Vet inte varför de återigen och precis som mot Tranås drog på sig lagstraff för vad jag förstår, snack mot domarna. Det håller inte. Målvaktsspelet känns tryggt och väldigt stabilt så här långt, det är superviktigt. Och vad ska man säga om "Karlsson-line" i powerplay? Mot Kalmar bjöd den formationen på ren och skär magi.

undefined
Världsstjärnan Dan Bewley, till vänster, måste upp i nivå om Dackarna ska lyckas vända underläget mot Smederna i kvartsfinalserien.

Allvin. Du var i Eskilstuna när regerande mästarna Dackarna förlorade första slutspelsmatchen. Därtill riktas stor kritik mot stjärnan Bewley för uteblivna resultat, och Filip Hjelmland har uttryckt missnöje över sin petning. Blåser det kring Dackarna?

Allvin: – Blåser vet jag inte, snarare att det är en bris i sammanhanget. Blåst hade det gjort om Dackarna förlorat med tolv poäng eller fler som man kunde tro efter Smedernas ryck efter paus. Allt, eller det var kanske att ta i, förändrades ändå när Kurtz/Jensen vände på trenden i det sista heatet och plockade en femetta. Nu känns den här kvartsfinalserien helt öppen, trots underläge med åtta poäng.

Bewley må vara ett mysterium i år. Som jag skrev i en krönika i tisdags kväll, det är svårt att förstå att man kan gå från att vara GP-vinnare och där och då världens bäste speedwayförare i Cardiff, till att bara plocka fem poäng på fem heat i Eskilstuna tre dagar senare. Klart att det riktas kritik från olika håll då. Jag utgår ifrån att vi får se en helt annan Bewley på tisdag. Det är lite upp till bevis för en världsförare av hans kaliber. Förstår att Hjelmland är besviken, vem skulle inte vara det i det här läget? Samtidigt har lagledaren gjort sitt val och det är inte lätt att konkurrera ut antingen Ryan Douglas eller Timo Lahti, som båda har gjort en stark säsong.

Lokalfotbollen är i full rullning. Vad tar ni båda med er från den senaste veckan?

Lidesjö: – Först och främst hur JÄKLA mycket fotboll det faktiskt spelas i vår trakt. I Sportens värld finns det alltid massvis med saker att bevaka och skriva om, men under uppehåll går det snabbt att glömma hur många lag som lirar fotboll häromkring. Det känns som lokalfotbollen, likt en storskalig metallindustri, producerar spännande matcher på löpande band. Är det inte Vimmerby IF är det Gullringen. Är det inte Kinda-derby är det "Slaget om Krön" på Dalavallen. Det är derby i damernas division 4 mellan HFK och FBSK. Mitt i allt spelas det glödhett rivalmöte mitt ute i Totebo-skogarna och i Målilla. Följt av att en 16-åring smäller in ett avgörande 5–4-mål i "Dackefejden" mellan Virserum och Järnforsen. Som ni ser, för den fotbollssugna finns det ett helt smörgåsbord av godsaker – i princip hela tiden. Det är bara att välja och vraka. Frossa i er allt ni kan. För snart är det november igen.

Allvin: – Nu är det verkligen gasen i botten. Det spelas matcher till höger och vänster, varenda dag känns det som. Men snart koncentreras nästan allt till helgerna med höstens och mörkrets (usch!) intåg. Det jag tar med mig i allt som händer, är väl Vimmerbyherrarnas jobbiga tapp mot Nässjö, Oskar Stejdahls briljans, dramatiken mellan DSK och Södra Vi och det stora intresse som finns för fotboll i vår trakt.

När vi ändå är inne på fotboll. VIF:s herrar har efter fina våren inlett med tre raka förluster. Är det bara att glömma seriesegern och uppflyttning?

Lidesjö: – "Skam den som ger sig". Med sju omgångar kvar är det sju poäng upp till serieledande Haga. Till Nässjö på kvalplats skiljer det bara fyra poäng. Dessutom har VIF spelat tre riktigt tuffa matcher efter uppehållet. Efter att ha kikat på spelschemat kan jag konstatera att det nu väntar fyra betydligt mer behagliga matcher. En av matcherna är mot dunderjumbon Jönköpings BK, så där kan vi skriva in tre poäng redan nu. Säg att VIF spelar in åtta-nio poäng på de kommande fyra omgångarna, då bör de ha tillräckligt bra häng i toppen för att kunna vara med och konkurrera ända in i slutet. Nej då, det är långtifrån över – även om det är en viss uppförsbacke.

undefined
Hektisk helg med massor av lokal idrott står på schemat. Serieledande Vimmerbys hemmamöte mot Kenty är en av de hetaste kamperna. På bilden ser ni de tidigare Kentylirarna, Sarah Falkevall och Naomi Guander.

Finns det något ni ser fram emot i helgen?

Lidesjö: – Det väntar eventuellt en lördagsutflykt till Kalmar och Guldfågeln Arena för att beskåda matchen mellan Kalmar FF och Malmö FF. Jag är, trots att jag håller Helsingborg varmt om hjärtat, ett stort fan av Henrik Rydström, både som människa överlag och sättet han vill spela fotboll på. Därför är jag peppad på den bataljen. Sen får vi se vilket lag "Di himmelsblå" ställer upp med på banan. De är ju mitt inne i Play Off-spelet till Champions League. Häromdagen fick de pisk i första matchen mot Sparta Prag med 2–0, och returen i Tjeckien spelas redan på tisdag nästa vecka. Vi kan nog räkna med en kraftig rotation för Rydströms pågar. Men det kan vara kul att bevittna hur de löser den utmaningen också. Eftersom jag har ett förflutet i fina, fina Kalmar hoppas jag att de på ett närmast burdust sätt kammar hem en trepoängare, samtidigt som MFF bjuder på Champagnefotboll. Hur den ekvationen ska gå ihop vet jag däremot inte – men sen är jag ingen Albert Einstein heller.

Allvin: – Det är fullt blås. Har åtta matcher att bevaka i afton, fredag. Hela helgen kryllar av lokal sport. Härligt. Snart ska jag bege mig till ishallen och det heta derbyt mellan Vimmerby Hockey och VIK. Visst, det är "bara" en träningsmatch, men det sprakar såklart ändå om det här rivalmötet. Synd bara att vi inte fick med oss Västervik till Allsvenskan också. Vi får nöja oss med Smålandsderbyn mot Oskarshamn, Nybro, Kalmar och Tingsryd. Lördagen är späckad med lokal fotboll, där både VIF dam och herr lirar hemma. Att båda är med i toppskiktet av sina respektive serier gör det förstås extra intressant och spännande. Damerna är som ni vet i serieledning och kommer allt närmare division ett. Herrlaget får stånka vidare efter tre raka torskar och får försöka norpa en kvalplats. Jag hade hoppats trycka in en golfrunda för egen del i helgen, men glöm det. Å andra sidan sänkte jag mig i torsdags. 39 poäng! Bra Torbjörn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!