Activated besegrade Conrads Rödluva i Drottningens Pokal på Åby. Därefter vann hon Stochampionatet efter en tuff kamp mot i första hand Racing Brodda. I Derbystoet var det Racing Broddas tur när hon besegrade Conrads Rödluva.

Nu möts alltså trion igen i Breeders Crown-finalen i Eskilstuna – årets sista stora årgångsfinal.

Activated fick den enklaste vägen till finalen sedan Carl Johan Jepson kört till spets på först långsidan. Han fick sedan bestämma i låg 1.15,5-fart och sprintade undan till klar seger på 1.13,3.

Hon sträckte på sig fint och svarade ärligt, sade Jepson.

Rödluvan gav allt

Tränaren Fredrik Wallin fick med hela fyra hästar i BC-finalerna.

Conrads Rödluva var bäst i kullen i fjol men har fått nöja sig med två andra- och en tredjeplats i år. Örjan Kihlström lät stoet attackera i tredjespår på sista långsidan. Hon sänkte ledande Staro Miami i början av upploppet och svarade sedan på den vassa slutattacken från Dixie Brick/Jorma Kontio.

Tiden för båda var fina 1.12,0.

”Rödluvan” fick ge allt för att vinna i dag, hon fick verkligen kämpa, men hon gör alltid bra lopp. Det blir en häftig final igen, sade Örjan Kihlström.

"Väntad utveckling"

Racing Brodda har varit med i samtliga nio stora finaler sedan hon var två år. Hon var tvåa i Stochampionatet och vann sedan Derbystoet. Rikard Skoglund körde tidigt fram utvändigt om ledande favoriten Alepp Pine, körd av Örjan Kihlström.

Det var en väntad utveckling av loppet. Jag ville att Racing Brodda skulle ligga nära ledaren under slutvarvet, då brukar hon spänna ögonen i konkurrenten och vinna. Jag kände mig faktiskt som en vinnare större delen av slutvarvet. Hon har en grym inställning. Det blir en spännande final och jag tror alltid på segerchans när jag kör Racing Brodda, sade Rikard Skoglund.

Tränaren Mattias Djuse var mycket nöjd efter Racing Broddas seger.

Hon har inte tränats särskilt hårt efter Derbystoet. Med det här loppet i kroppen bör hon vara betydligt bättre i finalen, sade Djuse som även fick med treårsstona Zolly och Dior Ima i BC-final.

Power, Global Adventure och Brother Bill var starka semifinalvinnare bland de treåriga hingstarna. Power, som vann Kriteriet, för tre veckor sedan, vann lätt trots ett tufft slutvarv utvändigt om ledaren. Segertiden var 1.12,3.

Brother Bill, tvåa i Kriteriet, var minst lika imponerande när han vann på nya rekordet 1.12,1.