Duplantis inför galan: "Har hemmaplansfördel"

De bästa stavhopparna i världen samlas på onsdagskvällen i Uppsala för att delta i Armand Duplantis egen gala. Tävlingen går på hemmaplan och huvudpersonen dämpar inte pressen på sig själv. –Klart jag har hemmaplansfördel, säger han.

Armand Duplantis hoppas kunna nyttja fördelen av att hoppa hemma i Uppsala under onsdagens gala, vilken han själv arrangerat.

Armand Duplantis hoppas kunna nyttja fördelen av att hoppa hemma i Uppsala under onsdagens gala, vilken han själv arrangerat.

Foto: Anders Wiklund/TT

Stavhopp2022-02-08 15:33

Armand Duplantis följer några av stavhoppens allra största när han arrangerar sin alldeles egen gala i Uppsala, precis som Sergej Bubka och Renaud Lavillenie gjort i sina hemländer före honom.

"Mondo" har inte sparat på krutet när han skickat ut inbjudningskorten och på plats samlas tio av sportens allra främsta. Utöver Duplantis själv märks namn som Sam Kendricks (USA), Chris Nilsen (USA), Thiago Braz (Brasilien) och Emmanouil Karalis (Grekland).

Efter att coronarestriktionerna lättats i Sverige meddelar arrangörerna nu att man kommer att släppa in 1 250 personer i stället för 500 personer som annonserats tidigare.

– Det är en dröm att få arrangera min egen tävling. Jag ville bara göra det om jag fick hit de bästa i världen och nu var tajmingen precis rätt, säger Armand Duplantis på en presskonferens.

"Mycket närmre nu"

Mycket av förhandssnacket har handlat om huruvida Duplantis ska kunna bättra på sitt eget världsrekord efter att ha varit oerhört nära att nå över 6,19 meter i Berlin i fredags. 22-åringen gjorde inte mycket för att ta död på dessa spekulationer.

– Jag känner mig mycket närmare nu än förra året. Jag är snabbare och dessutom är det lite enklare för oss inomhus eftersom vi inte behöver bry oss väder.

Armand Duplantis har tränat i IFU Arena under de två senaste åren och inser att det finns viss press på honom att hoppa högt.

– Det är såklart lite hemmaplansfördel för mig. Samtidigt vill jag verkligen att alla ska göra bra ifrån sig den här gången, vilket är nytt för mig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om