Straffmål sänkte VIF: "Tveksamt"

Eneby borta. Nä, det verkar inte vara Vimmerbys grej. Precis som förra säsongen förlorade VIF borta mot Norrköpingsgänget efter att ha haft ledningen. "Vi blir för passiva", tyckte Vimmerbytränaren Jesper Lätt.

11 maj 2019 17:36

Det var nog en kortanalys som de flesta kunde hålla med om. Efter en ganska jämn första halvlek, där det skapades rejält med målchanser, var Vimmerby i förarsätet. Detta efter att gulsvart tagit ledningen efter ett frisparksmål av Amel Komina. Målet var omdiskuterat.

– Det såg tveksamt ut om bollen var över mållinjen, men jag vet inte riktigt, säger Enebyledaren Andreas Wahlberg.

I VIF-lägret var de tämligen säkra på motsatsen.

Mål blev det i vilket fall.

Efter Vimmerbys mål tog Eneby-målvakten Molgan Wester ordentlig revansch och gjorde ett par strålande räddningar, inte minst på Rickard Thuressons nick från nära håll. Eneby hade också flera vassa lägen, bland annat genom Albert Johansson, skyttekungen som värvades från Hultsfreds FK inför säsongen.

VIF stod för en godkänd insats i den första halvleken, där snacket och kommunikationen mellan spelarna var på en nivå som vi inte hört på flera år.

– Ja, det var bra. Det känns som det är fler och fler som tar ansvar och det underlättar väldigt mycket, säger kaptenen Markus Ahl.

I den andra halvleken hjälpte inte det. Eneby tog över nästan fullständigt och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Hemmalaget spelade konsekvent i djupet och hade stora framgångar i det spelet.

Det kändes som en tidsfråga innan Eneby skulle göra mål.

– Det var riktigt jobbigt i andra halvlek. Vi blev för långa i laget och fick nästan hela tiden jobba felvända, säger Markus Ahl, som var Vimmerbys bäste spelare.

Till slut orkade inte VIF stå emot - och det var just Ahl som var inblandad i situationen som ledde fram till Enebys första straff. Han fällde en Enebyspelare på gränsen till straffområdet.

– Jag förstår inte varför det blev straff. Jag hade aldrig försökt ta bollen om jag vetat om att jag var innanför straffområdet. Det kändes som att jag var två meter utanför. Det var jobbigt.

Jimmy Pettersson satte straffen säkert fram till 1-1 i den 67:e minuten.

Det ska också sägas att VIF skapade två sylvassa lägen genom en nick av Mohammed Jafr och Joakim Storm, som var på vippen att raka in bollen i öppet mål.

Istället fick Eneby sin andra straff, då VIF-målvakten Gustaf Johansson och Enebyanfallaren Albert Johansson kolliderade. Domaren ansåg att Johansson var först på bollen och ny straff. Den satte Felix Wahlgren. 2–1.

Även den tyckte Ahl var tveksam:

– Jag trodde att vi skulle få frispark i det läget...

Jesper Lätt sa så här:

– Jag tycker inte vi har den rätta energin. Känslan är att vi inte har samma glöd på bortaplan. Samidigt tycker jag Eneby gör det bra. De var tunga att möta i den andra halvleken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torbjörn Allvin

Ämnen du kan följa