Mehmet: "Det är som crossfit, men tio gånger tyngre"

Styrkelyftaren Mehmet Kaya har samlat på sig massor av medaljer och har en lång och gedigen meritlista bakom sig. Nu tar han sats mot nya medaljer – i en ny inriktning. "Jag ska byta sport och testa Strongman", säger 24-åringen.

Mehmet Kaya förbereder sig inför sin debut i Strongman i juli. "Det ska bli jättekul", säger han.

Mehmet Kaya förbereder sig inför sin debut i Strongman i juli. "Det ska bli jättekul", säger han.

Foto: Haris Dreco

Strongman2021-02-13 18:45

Året 2020 var på många sätt annorlunda. För Mehmet Kaya och för alla andra. Styrkelyftaren från Vimmerby tävlade inte förra året, utan tog en paus för att återhämta kroppen och sinnet. 

– Coronan förstörde ju lite också, så klart. Jag höll ändå igång och tränade, men tog det lugnt så jag inte skadade mig. Samtidigt pluggade jag och blev klar med min utbildning, säger Mehmet Kaya. 

Nu är han färdigexaminerad socialpedagog och jobbar samtidigt som han fokuserar på idrottskarriären. Glädjande nog för hans del har gymmet han tränar på äntligen fått tillåtelse att öppna upp sin verksamhet igen. 

– I början fick jag träna på ett annat gym. Då tog vi kontakt med kommunen och hade ett möte. Till slut fick vi beskedet att WAHK (Vimmerby Atlet- och Hälsoklubb) skulle hålla öppet för mig och tre av mina vänner som jag behöver när jag lyfter. Och förra fredagen öppnade gymmet för allmänheten, vilket är jätteskönt. Stämningen där blir mycket bättre då, säger Kaya. 

Har det varit svårt att hålla sig motiverad under 2020?

– Nja, det har ju varit tufft men motivationen har jag aldrig varit orolig för. Jag fick göra det bästa av situationen. De som håller mig motiverad är mina vänner på gymmet och folket där. Man får en otrolig support av dem och det är därför jag blev så glad när det öppnade för allmänheten igen. Även mina sponsorer har varit väldigt lojala och jag är jättetacksam att de backar mig. 

Han är starkt förknippad med styrkelyft och har tagit så många medaljer att han knappt själv kommer ihåg alla. Planen är dock att lägga den kraftsporten åt sidan en stund – för att fokusera på en annan. Till sommaren ska Mehmet Kaya ställa upp i Strongman och alltså byta sport, eller disciplin om man så vill.

– Det är allt från Atlasstenar till marklyft, däckvält och bära vikter. Man kan säga att det är som crossfit, men tio gånger tyngre, haha. 

Den 17 juli ska han ställa upp i Strongman-tävlingen "Sveriges Råaste", som går av stapeln i Ystad.

Hur förbereder man sig inför en sån tävling?

– Alltså, jag har ju rätt bra grundstyrka, så jag kör på som vanligt men prioriterar de grenar och övningar som kommer att vara med på tävlingen. Det är också mycket kondition som ingår. Det blir en utmaning, säger Kaya. 

Vad ligger bakom ditt beslut att byta disciplin?

– Jag har kört styrkelyft så länge nu och vet hur det är. Jag vill prova på något annat. Det kommer vara en del nytt för mig men jag ser fram emot det. Det ska bli jättekul. 

Nu väntar stenhård träning under de följande månaderna för Vimmerbykillen. 

– Jag tränar fem gånger i veckan och kör ett pass om dagen. Ibland tar jag lite långvila på kanske tre dagar, och sen är jag på en massa behandlingar också.

Fem gånger i veckan låter inte så mycket, trots allt...?

– Haha, passen brukar vara tre timmar långa. Men man ska vara rädd om kroppen. Nu känner jag mig frisk och fräsch och tränar successivt med tyngre och tyngre vikter. Det gäller att träna smart och ta det som en pyramid. 

Om Kayas medaljskåp fylls på i sommar återstår att se. Han själv vill inte sätta några specifika resultatmål inför sin första tävling i Strongman. 

– Jag kommer bara att göra mitt bästa.

Men är Strongman något du planerar att fortsätta tävla i även efter sommaren?

– Det vet man aldrig. Jag tar det då, säger han och skrattar.

Mehmet Kaya

Aktuell: Byter från styrkelyft till Strongman och ska debutera i sommar. 

Ålder: 24 (fyller 25 i mars). 

Bor: I Vimmerby. 

Meritlista: 6 guld i Junior-SM, 1 lagguld i SM, nordisk mästare, 2 EM-silver, 1 EM-guld, 3 VM-brons, 1 VM-silver, 1 VM-guld i marklyft (delgrensguld), 2 Europarekord, flertalet svenska rekord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!