Ny VM-bojkott av Ukraina: "Stöd för mördande"

Ukraina bojkottar taekwondo-VM i Baku, skriver Inside the games. Detta eftersom ryska och belarusiska idrottare tillåts delta. –Att släppa in ryssar, belarusier och särskilt militär personal från dessa länder, även under neutral flagg, är stöd för mördande och förstörelse i Ukraina, säger parlamentsledamoten, säger Olha Saladucha, tidigare tidigare OS-medaljören i tresteg.

Ukraina bojkottar taekwondo-VM. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.

Ukraina bojkottar taekwondo-VM. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.

Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Taekwondo2023-05-19 11:30

Ukrainska taekwondoförbundets ordförande Serhii Vasijltjenko bekräftar bojkotten och pekar på närvaron av "idrottare från angripande länder" och "militär personal" vid mästerskapen.

– Först hade ansökningsformuläret en kolumn som "utan nation", det vill säga att det inte finns någon nationalitet, så de gjorde det smart, säger Vasijltjenko, till den ukrainska tidningen Tribuna enligt Inside the games.

– En del av dem är militär personal.

Taekwondo en av flera sporter som den senaste tiden har hävt den internationella avstängningen mot Ryssland och Belarus efter rekommendation från Internationella olympiska kommittén (IOK).

"Stöd för mördande och förstörelse"

Enligt parlamentsledamoten, tillika bronsmedaljören i tresteg från OS i London 2012, Olha Saladucha är det att stödja Rysslands invasion av Ukraina att ryssar och belarusier tillåts delta i internationella mästerskap.

– Att släppa in ryssar, belarusier och särskilt militär personal från dessa länder, även under neutral flagg, är stöd för mördande och förstörelse i Ukraina, säger Olha Saladucha och fortsätter:

– Ansvaret för detta bör kännas av varje idrottstjänsteman i världen som väljer att samarbeta med de krigande länderna.

Bojkottade nyligen judo-VM

Ukraina bojkottade nyligen judo-VM i Doha tidigare sedan judokas från Ryssland och Vitryssland tillåtits vara med. Ryske Arman Adamian vann VM-guld i 100-kilosklassen och hyllades efteråt av Rysslands president Vladimir Putin för det "ledarskap" han visade på vägen mot guldet.

Taekowondo-VM startar den 29 maj.

Fakta: Idrottens sanktioner mot Ryssland och Belarus

När kriget i Ukraina bröt ut i februari 2022 beslutade en i stort sett enig idrottsvärld att helt eller delvis stänga av idrottare från Ryssland och Belarus från att tävla internationellt.

I slutet av januari i år meddelade Internationella olympiska kommittén att man vill ”försöka hitta en väg” för ryssar och belarusier att delta OS i Paris 2024 och OS i Milano/Cortina 2026.

IOK rekommenderar att idrottare från dessa länder ska få tävla som neutrala. Det innebär att flaggor inte får synas och att nationalsånger inte får spelas.

Något definitivt beslut om OS är dock inte taget. Flera problem återstår att lösa, bland annat kring kvalen.

Efter IOK:s svängning har bland annat bordtennis, fäktning, taekwondo, judo och golf hävt sanktionerna. Fler idrotter väntas följa efter.

Minst 250 ukrainska idrottare har dödats i det ryska anfallskriget. Ukraina hotar att bojkotta OS om Ryssland och Belarus får vara med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!