18-årig dansk utmanade Djokovic i US Open

Världsettan i tennis, Novak Djokovic, har tagit sig över det första hindret på sin jakt mot den fjärde grand slam-segern för året. Men han mötte oväntat motstånd från en dansk nykomling. –Det var en galen upplevelse, säger 18-årige Holger Rune.

Kvalspelaren Holger Rune tackar världsettan Novak Djokovic efter den första omgången i US Open.

Kvalspelaren Holger Rune tackar världsettan Novak Djokovic efter den första omgången i US Open.

Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Tennis2021-09-01 07:20

Som väntat vann Novak Djokovic i den första omgången i US Open. Men det var hans motståndare, den danska kvalspelaren Holger Rune – rankad 145:a i världen – som vann publikens hjärtan med sitt modiga och inspirerande spel.

I andra set satte 18-åringen press på världsettan och lyckades vinna i tiebreak, till publikens stora jubel. På Arthur Ashe-stadion i New York skanderades Runes namn högt.

– Jag har aldrig upplevt något liknande. Det var en obeskrivlig känsla, säger nykomlingen efter matchen, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

– Publiken var fantastisk, tillägger han.

"Trodde de buade"

Världsettan upplevde situationen något annorlunda.

– Jag fattade inte att de hejade, ärligt talat. Jag trodde att de buade, säger Djokovic efter matchen.

– Men jag har spelat när det har varit den här typen av stämning förut, så jag visste hur jag skulle hantera det, tillägger han.

Djokovic har aldrig förlorat i den första omgången av US Open, och att han skulle kunna pressas av en kvalspelare var det möjligtvis bara Rune själv som trodde på.

– Jag trodde på mig själv under hela matchen. Tyvärr svek formen mig. Jag började få kramp redan i början av tredje set, säger Rune.

"Galen upplevelse"

Efter att krampen satt in var nykomlingen chanslös. Djokovic vann till slut med 6–1, 6–7, 6–2, 6–1 och är nu sex segrar från sin fjärde grand slam-seger för året, en bedrift som ingen herrspelare har klarat av sedan Rod Laver 1969.

Trots den väntade förlusten var Rune lyrisk efter matchen.

– Det var en galen upplevelse. Att spela mot Novak på Arthur Ashe är en dröm som går i uppfyllelse, säger 18-åringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!