Amnesty kritiska mot IOK: "Farligt vatten"

Den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai bekräftade att hon var i säkerhet över ett videosamtal med Internationella olympiska kommittén (IOK). Nu anser Amnesty International att IOK är "ute på farligt vatten".

Peng Shuai. Arkivbild.

Peng Shuai. Arkivbild.

Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Tennis2021-11-22 17:42

Den 2 november publicerade Peng Shuai, tidigare världsetta i dubbel, ett inlägg på sociala medier-plattformen Weibo där hon anklagade en toppolitiker för att ha tvingat henne till sex.

Sedan hörde ingen från henne på 19 dagar.

Men i söndags meddelade hon över ett videosamtal med IOK att hon var i säkerhet. Människorättsorganisationen Amnesty är dock kritiska till att IOK valde att delta i samtalet.

– IOK är ute på farligt vatten. De borde vara extremt försiktiga med att delta i att rentvå eventuella brott mot mänskliga rättigheter, säger Alkan Akad, Kinaforskare på Amnesty.

Tidigare på måndagen uttryckte turneringsorganisationen WTA fortsatt oro över Peng Shuais välbefinnande trots videosamtalet.

Den oron instämmer Amnesty i.

– Vi har sett liknande fall förut där människor inte haft något annat väl än att säga vad de blivit tillsagda, säger Alkan Akid.

– Den kinesiska regeringen och speciellt de statligt styrda medierna har en historia av att fabricera uttalanden eller att tvinga folk att ge vittnesmål, ibland tv-sända, kort efter att personer har försvunnit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!