Arrangör backar – stöd för Peng Shuai tillåts

Åskådarna i Australian Open får visa sitt stöd för den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai. Arrangören backar från sitt tidigare beslut att förbjuda tröjor och banderoller med budskapet "Var är Peng Shuai?".

Australian Opens tävlingsledning backar från sitt tidigare beslut att förbjuda Peng Shuai-budskap. Arkivbild

Australian Opens tävlingsledning backar från sitt tidigare beslut att förbjuda Peng Shuai-budskap. Arkivbild

Foto: Andy Wong/AP/TT

Tennis2022-01-25 03:45

– Ja, så länge de inte kommer i grupp för att störa utan är fridsamma, säger tävlingschefen Craig Tiley till AFP.

Funktionärer har tidigare under den pågående turneringen i Melbourne stoppat åskådare som öppet skyltat med sitt stöd för Peng Shuai. Arrangören Tennis Australia förklarade sig med att man inte tillåter kommersiella eller politiska budskap.

Det har mötts av kraftig kritik av bland andra tennislegendaren Martina Navratilova – och dessutom fått den australiska regeringen att ge sig in i diskussionen.

"Inte en politisk fråga"

– Vi vill inte dra in sport i politiken, men det här är inte en politisk fråga. Det är en fråga om mänskliga rättigheter och en fråga om behandlingen av en ung kvinna som hävdar att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp, säger Australiens försvarsminister Peter Dutton till Sky News.

Att arrangören nu backar välkomnas. Människorättsaktivisten Drew Pavlou, som ligger bakom kampanjen, hoppas att det ökar medvetenheten i Peng Shuais hemland.

– Förhoppningsvis kommer människor i Kina, på det kinesiska fastlandet, att se tusentals bära dessa Peng Shuai-tröjor på Australian Open och då veta att hon fortfarande inte är i säkerhet, säger han till nyhetsbyrån AFP och fortsätter:

– De kommer att veta att människor över hela världen fortfarande talar om Peng Shuai.

Svenska tennisstjärnan Rebecca Peterson, som i natt slogs ut i kvartsfinal i dubbelturneringen, ser också kampanjen som positiv.

– Det är ju inte första gången det talas om det, utan det har talats om det i någon månad och man har ju vidtagit åtgärder genom att inte spela i Kina. Det har ju skett någon typ av förändring efter det som har hänt, och det tycker jag är bra, säger hon till TT.

Det är fortfarande oklart vad som hänt den tidigare världsettan i dubbel efter anklagelserna om att en kinesisk toppolitiker utsatt henne för sexuella övergrepp.

Tennisvärlden har inte fått kontakt med henne. Bland annat har damtennisorganisationen WTA uttryckt att det fortfarande inte finns handfasta bevis på att 36-åringen är i säkerhet och får uttrycka sig fritt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!