ATP och WTA fördömer Wimbledons nobb

Ryska och belarusiska spelare portas från Wimbledon i sommar. Ett felaktigt beslut, menar såväl ATP som WTA. "Vi är väldigt besvikna", säger WTA i ett uttalande.

Belarusiskan Aryna Sabalenka får inte delta i Wimbledon det här året. Arkivbild.

Belarusiskan Aryna Sabalenka får inte delta i Wimbledon det här året. Arkivbild.

Foto: Marta Lavandier/AP/TT

Tennis2022-04-20 20:11

Bakgrunden till att ryska och belarusiska spelare nekas att delta i sommarens tennisfest beror på Rysslands invasion, stödd av Belarus, av Ukraina.

"Vi är väldigt besvikna över dagens beslut att förbjuda individuella idrottare från Ryssland och Belarus från att tävla", skriver damtouren WTA i ett uttalande enligt AFP.

"En grundregel för WTA är att enskilda idrottare kan delta i professionella tennisevenemang baserat på meriter och utan någon form av diskriminering".

Fjolårets semifinalist, belarusiskan Aryna Sabalenka, som är rankad fyra just nu, är en av stjärnorna som stoppas.

Även herrtouren ATP har kommenterat onsdagens beslut.

”Vi anser att dagens ensidiga beslut av Wimbledon att utesluta ryska och belarusiska spelare från årets upplaga är orättvist och att det riskerar att skapa ett skadligt prejudikat för sporten”, skriver ATP.

”Diskriminering baserad på nationalitet utgör även ett brott i vårt avtal med Wimbledon som säger att spelarnas medverkan enbart baseras på ATP-rankningen”.

Världstvåan Daniil Medvedev och världsåttan Andrej Rublev, båda Ryssland, är två av namnen som inte får delta i sommarens turnering.

Ryska och belarusiska spelare kommer däremot fortsatt att få tävla under neutral flagg när det kommer till tävlingar på WTA- och ATP-touren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!