ATP utreder Zverev ett år efter anklagelserna

ATP startar en utredning mot den olympiska mästaren Alexander Zverev, 24. Anledningen är de anklagelser om psykisk och fysisk misshandel som Zverevs ex-flickvän, Olga Sjarypova, riktat mot honom.

Alexander Zverev utreds för misshandel av sin ex-flickvän. Arkivbild

Alexander Zverev utreds för misshandel av sin ex-flickvän. Arkivbild

Foto: Elise Amendola/AP/TT

Tennis2021-10-04 15:28

Sjarypovas anklagelser kom redan förra året, men i augusti i år framkom fler detaljer efter att de publicerats av tidningen Slate.

Zverev, som är rankad fyra i världen, förnekar alla anklagelser och har inlett en juridisk process mot Sjarypova.

Men efter att ha kritiserats för att ha varit tyst om anklagelserna har nu ATP inlett en utredning om anklagelserna, framför allt om en händelse som ska ha inträffat under Shanghai Masters 2019.

"ATP fördömer all form av våld och övergrepp och ska utreda anklagelserna från denna ATP-turnering", skriver man i ett uttalande.

Välkomnar utredning

Massimo Calvelli, vd för ATP, säger att anklagelserna är allvarliga och att man har en skyldighet att utreda dem:

"Vi hoppas att vår utredning ska hjälpa oss fastställa fakta och bestämma lämpliga åtgärder. Vad vi förstått så välkomnar Zverev vår utredning och hävdar sin oskuld."

ATP har i nuläget ingen policy mot våld i nära relationer, men det har efterfrågats av storstjärnor som Novak Djokovic och Andy Murray:

– Det här är något som vår sport borde titta på så ATP vet vad de ska göra när situationer uppstår, i stället för att reagera först senare. ATP kan vara mer proaktiv i sådana här situationer och behöver ta extremt allvarligt på det, har Andy Murray sagt.

Tar fram policy

Han är inte nöjd med att ATP först en tid efter Sharypovas anklagelser mot Zverev uttalade sig och fördömde all form av våld eller övergrepp.

– Jag vet inte hur lång tid det tog, men det var definitivt inte omedelbart.

ATP jobbar just nu med att ta fram en policy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!