Australian Open under press om covidtester

Australian Open ifrågasätts nu av tennisstjärnorna för att det inte är obligatoriskt med dagliga tester för covid-19. –Det finns nog smittade spelare som inte har symtom, säger Alexander Zverev.

Alexander Zverev tror att det finns coronasmittade spelare utan symtom i Australian Open.

Alexander Zverev tror att det finns coronasmittade spelare utan symtom i Australian Open.

Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Tennis2022-01-20 09:23

Det blev mycket ståhej kring Novak Djokovics planerade medverkan i årets första grand slam-turnering eftersom han inte var dubbelvaccinerad när han anlände till Melbourne. Den serbiske världsettan fick också lämna Australien utan att spela en enda match.

Men de till synes tuffa coronareglerna för spel i Australian Open kanske inte är så tuffa. För det är inte krav på daglig testning för spelarna, bara för funktionärer. Vilket har gett tävlingen sitt första coronafall.

Det är fransmannen Ugo Humbert som testade positivt när han var på väg att lämna Australien efter att ha slagits ut i första omgången. I stället får han nu stanna i karantän en vecka.

Enligt turneringsreglerna behöver spelare bara testa sig om de har symtom. Den tredjeseedade Alexander Zverev, Tyskland, tycker att det inte räcker.

– Det finns nog ett antal spelare som är smittade men som inte har symtom, säger han.

Den tredjeseedade damspelaren Garbiñe Muguruza, Spanien, säger att hon testar sig själv varje dag på sitt hotellrum.

– Det är inte obligatoriskt, men jag gör det ändå, säger hon.

Spelarna får göra ett PCR-test när de anländer till Australien och sedan ytterligare ett efter fem till sju dagar. Många har då redan blivit utslagna i turneringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!