Bartys historiska seger: "Jag är så stolt"

Efter att Chris O'Neil vann Australian Open 1978 tog det 44 år innan en australier åter vann hemmaturneringen i tennis. Detta genom Ashleigh Barty. –Det är en dröm som går i uppfyllelse, jag är så stolt över att vara en "aussie", säger Barty.

Ashleigh Barty med segerpokalen i Australian Open.

Ashleigh Barty med segerpokalen i Australian Open.

Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Tennis2022-01-29 11:13

Barty vann finalen över amerikanskan Danielle Collins med 2–0 i set, 6–3, 7–6 (7–2).

Det var den tredje grand slam-titeln för Barty som 2019 vann Franska mästerskapen och i fjol vann Wimbledon. Hon har därmed vunnit grand slam-turneringar på alla tre underlag – hardcourt, grus och gräs. Det har endast Serena Williams lyckats med av alla aktiva damspelare.

– Det var en smula overkligt och jag visste inte vad jag skulle göra eller känna, säger Barty om känslorna efter segern, enligt AP.

Vände underläge

Barty vann någorlunda enkelt det första setet med 6–3. Det andra blev en rysare. Collins gick fram till 5–1, men sedan vann Barty fyra game i följd utan att bjuda Collins på en endaste matchboll. Matchen avgjordes till slut i tiebreak, där australiskans segersiffror skrevs till 7–2.

Den 27:e-seedade Collins spelade sin allra första grand slam-final.

Den trefaldiga vinnaren av Australian Open, australiskan Evonne Goolagong, delade ut priserna till finalisterna, vilket betydde väldigt mycket för Barty som liksom Goolagong har aboriginskt ursprung.

– Jag hade tur som fick ge henne en kram i en av de största händelserna i mitt liv, att få möjlighet att dela erfarenheten med henne i turneringen som betyder så mycket för oss båda, säger Barty enligt AP.

Hyllade publiken

I sitt segertal hyllade Barty hemmapubliken:

– Ni gjorde mig lugn men tvingade mig också att spela min bästa tennis. Mot en gigant som Danielle behövdes det verkligen, säger Barty.

– Det här är en dröm som går i uppfyllelse, jag är så stolt över att vara en "aussie".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!