Beskedet: Azarenka spelar inte Ukraina-event

Den belarusiska tennisstjärnan Victoria Azarenka skulle spela en välgörenhetsturnering för Ukraina. Inbjudan kritiserades hårt, bland annat av ukrainska spelaren Marta Kostjuk. Nu dras Azarenkas inbjudan bort.

Victoria Azarenka fick ta emot hård kritik för sina planer att ställa upp i en välgörenhetsturnering för Ukraina. Arkivbild.

Victoria Azarenka fick ta emot hård kritik för sina planer att ställa upp i en välgörenhetsturnering för Ukraina. Arkivbild.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Tennis2022-08-24 15:15

I Wimbledon i somras var varken ryska eller belarusiska spelare, som Daniil Medvedev och Victoria Azarenka, välkomna efter Rysslands invasion av Ukraina.

I US Open, årets sista grand slam-turnering, får de dock spela under neutral flagg.

Några av turneringens stjärnor skulle under onsdagen också vara med i en välgörenhetsturnering i New York till förmån för det krigsdrabbade Ukraina, med anledning av landets självständighetsdag.

Bland stjärnnamn som Rafael Nadal och Coco Gauff stack ett annat ut: Victoria Azarenka från Belarus.

Ukrainska protester

Den tidigare världsettans medverkan fick ukrainska spelare att se rött.

– När jag och Lesia Tsurenko (ukrainsk tennisspelare) fick reda på att det kommer finnas representanter från Belarus eller Ryssland på detta event, sade jag omedelbart att jag inte kommer att delta, säger ukrainska tennisspelaren Marta Kostjuk till sajten BTU.

Hon fortsätter:

– Först och främst, ingen har frågat de ukrainska spelarna om vi ville ha några av dessa spelare närvarande. Självklart vill ingen det. Det är Ukrainas självständighetsdag, men vad ukrainare tycker är inte intressant, eller hur?

– Jag förstår inte varför de bjudit in Victoria Azarenka, säger Kostjuk.

Vänder i frågan

Senare under onsdagen meddelade det amerikanska tennisförbundet (USTA) att Azarenka inte kommer att få spela välgörenhetsturneringen.

"Efter noggrant övervägande och dialog med inblandade parter så kommer inte Victoria Azarenka att spela i 'Tennis Plays for Peace Exhibition' i kväll", skriver USTA i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

US Open inleds på måndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!