Damtouren: Jämställda prispengar senast 2027

Damernas tennistour WTA jobbar nu för att deras spelare ska få samma belopp på checkarna som spelarna på ATP-touren.

Polska världsettan Iga Swiatek. Arkivbild.

Tennis2023-06-27 15:31

Det tog mer än tre decennier från det att WTA grundades tills dess att de fyra grand slam-turneringarna (Australian Open, Franska mästerskapen, Wimbledon och US Open) kom överens om samma prispengar till kvinnliga och manliga spelare.

Nu planerar WTA för att deras spelare ska tjäna lika mycket pengar som spelarna på herrarnas tennistour (ATP) när det kommer till tävlingarna på nivån under de fyra grand slam-turneringarna, det vill säga de tävlingar som benämns som 1 000- och 500-event.

Senast 2027 vill WTA se att prispengarna är jämställda. Dessutom vill WTA att damernas och herrarnas 1 000- och 500-event ska spelas samtidigt, fast på olika platser. Vidare vill WTA, bland annat, att antal 1 000-event ska utökas till tio.

Ett exempel på skillnaden i prispengar i nuläget: Polska världsettan Iga Swiatek vann Italian Open 2022 och fick då drygt 3,8 miljoner kronor, vilket var mindre än hälften än det som herrvinnaren Novak Djokovic fick för segern i samma turnering (drygt 9,8 miljoner kronor).