"Det finns en väldig längtan efter tennis"

Coronapandemin har gjort att flera av tennisens allra största nobbar US Open. Så vad är det egentligen för version av den klassiska turneringen som väntar? –Det blir annorlunda, säger Eurosports expertkommentator Maria Strandlund Tomsvik.

Serena Williams jagar Margaret Courts rekord på 24 grand slam-segrar i singel. Seger i US Open skulle ta upp amerikanskan på lika många. Arkivbild.

Serena Williams jagar Margaret Courts rekord på 24 grand slam-segrar i singel. Seger i US Open skulle ta upp amerikanskan på lika många. Arkivbild.

Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Tennis2020-08-30 17:25

När coronapandemin svepte in över världen i början av året blev den som en misslyckad andraserve i ett avgörande tiebreak för tennisen i stort.

I princip alla tävlingar ställdes in eller flyttades – och det är först nu, i slutet av augusti, som sporten har börjat återhämta sig.

Eller har den det?

Förståelse för avhoppen

På måndagen inleds US Open – den första grand slam-turneringen sedan viruset lamslog världen – men tävlingen kommer att spelas utan flera av de största stjärnorna.

Damernas världsetta Asheligh Barty har tackat nej, likaså världstvåorna Rafael Nadal och Simone Halep. Den regerande mästaren på damsidan Bianca Andreescu kommer heller inte till spel, och topprankade Elina Svitolina avstår också.

Pandemin är förklaringen till alla avhoppen. Vissa av spelarna känner oro för att bli sjuka, andra har inte kunnat förbereda sig på ett tillräckligt bra sätt.

"Efter att ha vägt in alla faktorer med de exceptionella omständigheter vi lever i har jag beslutat att jag inte kommer resa till New York för att spela US Open. Jag har alltid sagt att jag kommer sätta hälsan först och därför föredrar jag att stanna i Europa", skriver Halep på Twitter.

Eurosports expertkommentator Maria Strandlund Tomsvik har full förståelse för att stjärnorna stannar hemma.

– Situationen har ju slagit väldigt olika för olika spelare och i olika länder. Spelarna har fått otroligt olika förutsättningar att träna och förebereda sig. För vissa är det jättekomplicerat att bara resa. Årets upplaga av US Open blir annorlunda.

Kan leda till något bra

Strandlund Tomsvik tror dock att US Open kommer bli den efterlängtade omstarten som fansen, som får stanna hemma och titta på tv, suktar efter – även fast turneringen saknar den vanliga stjärnglansen.

– Det finns en väldig längtan efter tennis. Alla stora tävlingar har ställts in och någonstans tror jag att det långa uppehållet kan få en positiv inverkan på tennisen. Jag tror till och med att det kan leda till en spännande utveckling av sporten. Spelarna har nog fått lite andra perspektiv, en förlorad boll vid ställningen femton lika är inte längre det viktigaste som finns. Det blir spännande att se hur det påverkar sporten, säger hon.

Varnar för Williams

Med flera tunga namn borta kan det vara svårt att peka ut klara favoriter.

– På herrsidan måste man väl säga Novak Djokovic, mest eftersom han är det största namnet. Men på damsidan är det stört omöjligt. Det kommer bli en väldigt intressant tävling. Man vet ju inte hur spelarna har kunnat förbereda sig, säger Strandlund Tomsvik, som dock vill höja ett varningens finger för en viss veteran:

– Det kommer bli kul att se hur Serena Williams har tacklat det här uppehållet. Hur har det påverkat henne? Det kanske har varit bra för henne, hon har ju haft lite problem med det mentala och om hon nu har fått lite andra perspektiv på saker och ting kan det kanske vara till hennes fördel.

Guide: US Open

När: 31 augusti–13 september.

Var: Flushing Meadows, New York, USA.

Tv: Eurosport.

+ Från fältsjukhus till grand slam

För bara fem månader sedan transformerades Bille Jean King National Tennis Center till ett temporärt sjukhus med 350 sängar. Detta för att kunna hantera överflödet av coronasmittade patienter i New York som då var USA:s epicentrum för smittan. Antalet sjuka har sedan dess sjunkit markant, från 5 000 nya fall per dag i april till 150 i veckan, enligt en ny mätning. Nu har tennisanläggningen återfått sin tidigare funktion och är redo att hålla i den 140:e upplagan av US Open.

+ Stjärnorna som saknas

Flera stora affischnamn kommer att saknas i årets turnering. På damsidan har världsettan Ashleigh Barty, regerande mästaren Bianca Andreescu och storstjärnan Simone Halep lämnat återbud. De som lyser mest med sin frånvaro hos herrarna är Rafael Nadal och Roger Federer. Den sistnämnde ställde in sin medverkan på grund av skada medan Nadal tackade nej och valde i stället att satsa helhjärtat på Franska mästerskapen som inleds bara ett par veckor efter US Open.

+ Coronarestriktioner

Förutom att matcherna kommer att spelas utan publik måste spelare och arrangörer förhålla sig till ett flertal nya regler. Spelarna kommer att testas regelbundet genom turneringen, den som testas positivt tvingas lämna walk over. Ansiktsmask måste bäras vid ankomst till arenan och får enbart tas av i samband med match och träning. Kvalet har strukits.

+ Svenskarna

Rebecca Peterson, 46:a på världsrankningen, och Mikael Ymer, 69:a, är de blågula hoppen i singel.

Peterson, som för första gången är seedad i en grand slam-turnering, har fått en gynnsam lottning och möter den 79-rankade belgiskan Kirsten Flipkens i första omgången. Vid seger väntar 48-rankade Marie Bouzkova, Tjeckien, eller 83-rankade Jessica Pegula, USA, i andra matchen.

Ymer ställs mot 26-seedade serben Filip Krajinovic i första omgången.

+ Senaste vinnarna

Damer: 2019: Bianca Andreescu, Kanada, 2018: Naomi Osaka, Japan, 2017: Sloane Stephens, USA, 2016: Angelique Kerber, Tyskland, 2015: Flavia Pennetta, Italien.

Herrar: 2019: Rafael Nadal, Spanien, 2018: Novak Djokovic, Serbien, 2017: Rafael Nadal, Spanien, 2016: Stan Wawrinka, Schweiz, 2015: Novak Djokovic, Serbien.

+ Övriga grand slam-turneringar

Australien Open hann precis spelas klart i början av februari innan pandemin lamslog idrottsvärlden.

Wimbledon ställdes in.

Franska mästerskapen är framflyttat och inleds den 27 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!