Djokovic hade kunnat räddas av hawk-eye

Att Novak Djokovic träffade en linjedomare och blev diskvalificerad är modehuset Ralph Laurens fel. Det anser bland andra grand slam-vinnaren Thomas Johansson. –Spelarna var upprörda över att inte hawk-eye-systemet fanns på alla banor, säger han.

Novak Djokovic ser till den skadade linjedomaren.

Novak Djokovic ser till den skadade linjedomaren.

Foto: Seth Wenig/AP/TT

Tennis2020-09-10 18:40

Vad har då Ralph Lauren med US Open i tennis att göra? Och med att den serbiske världsettan blev diskad?

Det handlar om hawk-eye, det tekniska system som läser av om bollen var utanför eller innanför banan. På de flesta banorna i US Open finns systemet, som gör linjedomare överflödiga. Men inte på banan som Djokovic spelade på. Där stod den kvinnliga linjedomaren och blev träffad på halsen av bollen som en irriterad Djokovic slog ner mot hörnet.

Skälet till att hawk-eye inte finns på de stora banorna Arthur Ashe och Louis Armstrong säger Johansson beror på turneringens klädessponsor.

– Spelarna var verkligen upprörda över att de inte hade systemet på alla banor, men det finns ett skäl – Ralph Lauren, säger den förra tennisstjärnan, numera tränaren, till New York Times.

Tävlingsdirektören Stacey Allaster säger att klädessponsorn inte var det enda skälet till att man har Ralph Lauren-klädda linjedomare på de stora banorna.

– Vi visste inte om systemet skulle fungera och ville försäkra oss om att vi hade balansen så att inte Arthur Ashe och Louis Armstrong tvingades stänga ner, säger hon.

– Fungerade inte systemet på utebanorna visste vi att det i alla fall skulle kunna spelas tennis på de banorna.

Thomas Johansson, som vann Australian Open 2002, är numera tränare åt bland andra belgiern David Goffin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!